28 iunie, data celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, dată care coincide cu ocuparea Basarabiei de către URSS, în 1940, va fi o zi fatidică pentru soarta internă și externă a Republici Moldova, consideră Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.
,,Urmează să vedem în turul II ce se va întâmpla cu Chișinăul. E o chestiune importantă, pentru că va da o direcție. Alegerile locale în sine nu sunt foarte importante. Ca semnal politic și geopolitic – pentru că în Republica Moldova nu se face politică, ci se face geopolitică, nu există partide politice, ci există partide geopolitice –, aceste alegeri vor fi un semnal puternic. În acest moment, Republica Moldova rămâne divizată: jumătate cu Estul, jumătate cu Vestul. Chișinăul va da un semnal dacă, pentru prima dată, reduta pro-occidentală va cădea”, a explicat analistul Dan Dungaciu, invitat la emisiunea Gândul LIVE.
De asemenea, directorul ISPRI a vorbit și despre numirea fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, în funcția de guvernator al regiunii Odesa. În opinia lui Dungaciu, plantarea lui Saakașvili într-un bastion teritorial vital al administrației centrale de la Kiev, precum Odesa, este ,,praf de piper în ochi pentru Federația Rusă”.
,,Este extrem de ostentativ acest gest. Întrebarea Rusiei este următoarea: a fost făcut acest gest cu consultarea, aprobarea, încurajarea părții Occidentale? Aduceți-vă aminte de tot mai multe știri care au apărut în presă legată de o anumită iminență a atacului României asupra Transnistriei. Au apărut aceste știri pentru că rușii sunt realmente îngrijorați și vor să testeze terenul. Vor să vadă care sunt reacțiile românești, cum o să reacționeze România, ce va face România, pentru că realmente există un semn de întrebare diplomatic exprimat față de declarațiile președintelui Ucrainei alături de președintele României că <<ne-am înțeles să dezghețăm conflictul>>, sigur că Federația Rusă se întreabă în ce măsură asta e un plan, e coordonat, e încurajat și atunci încearcă prin aceste mișcări, prin aceste declarații de presă să stârnească anumite reacții, să vadă ce se întâmplă cu adevărat acolo. Există certe îngrijorări pe dosarul estic pe acest punct de vedere”, a comentat Dungaciu.