Corupția galopantă din sistemul bancar al Republicii Moldova ar putea compromite total sprijinul financiar rezervat pentru acest an de către Banca Mondială.
Butonul de alarmă, în acest sens, a fost declanșat chiar de către directorul oficiului Băncii Mondiale din Republica Moldova, Alex Kremer.
Vorbim despre un pachet financiar de 45 de milioane de dolari purtând sigla Băncii Mondiale.
Potrivit Nationalfm.md, Kremer a spus că ar fi ilogic și iresponsabil ca, atâta timp cât autoritățile din Republica Moldova nu i-au măsuri decisive pentru rezolvarea cazului mega-devalizărilor din sistemul bancar, Banca Mondială să transfere la bugetul statului banii acționarilor săi prin „uşa din faţă”, iar apoi sumele să dispară misterios prin „uşa din spate” din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar.
Conform sursei citate, Banca Mondială recomandă autorităţilor centrale ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – să fie lichidate.
Banca Mondială își motivează această recomandare prin faptul că orice încercare de a naţionaliza şi recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea şi un risc ca banii contribuabililor să fie utilizaţi pentru a acoperi pierderile ascunse şi pierderile potenţiale de viitor.
Zilele trecute, într-o analiză pentru Ziare.com, analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române, atrăgea atenția că marea problemă care vine la pachet cu demisia lui Chiril Gaburici de la şefia Executivului vizează Fondul Monetar Internațional (FMI).
„FMI vrea reglementarea problemei bancar-financiare din RM, respectiv sugerează că cele trei bănci, problema prin care s-a furat miliardul de legend, să fie lichidate sau să se găsească o soluţie pentru ele. Gaburici a vorbit despre asta, dar liderii coaliţiei de la putere, Filat şi Lupu, au anunţat că nu e vorba de o lichidare, va fi o naţionalizare a acestor trei bănci”, explica analistul. Referitor la ideea naţionalizării celor trei bănci, Dan Dungaciu spunea că această opțiune este un lucru scandalos, deoarece “naţionalizarea nu e un termen financiar, e mai degrabă un termen politic. Ce înseamnă naţionalizare? Cum se poate face ea? Nu se face niciun calcul… Deci s-a dat un mesaj politic prin care, practic, lui Gaburici i-au legat mainile, iar el nu mai putea să negocieze nimic cu FMI”.
Urgenţa unui pachet de asistenţă financiară marca FMI este aceea că Republica Moldova se află într-un marasm economic care o face să piardă săptămânal 1,8 milioane de dolari, bani care se duc într-o gaură neagră din cauza dobânzilor şi penalităţilor “la acţiunile toxice pe care le-au acumulat cele trei bănci”. Plastic vorbind, preciza Dungaciu,“sistemul financiar sângerează în momentul ăsta”.
“În al doilea rând, dacă nu ai un acord cu FMI, dobânda de la care se împrumuta statul este cu 2-3 procente mai mare. Deci Republicii Moldova îi trebuie un acord cu FMI şi trebuie să îşi rezolve într-un fel problema celor trei bănci. (…) Banca Naţională a dat un anunţ care este strivitor. Încă trei bănci, Victoria Bank, Agroindbank şi Moldinconbank, se află sub supraveghere specială. Deci sunt şase bănci sub supravegherea BN, care înseamnă că 80% din sistemul financiar al RM este sub supraveghere specială, ceea ce înseamnă probleme mari la bănci. Putem să spunem în momentul acesta că RM nu are, practic, un sistem financiar sau că sistemul financiar este într-o criză atât de profundă încât problema supravieţuirii ca stat a Republicii Moldova se pune în acest moment”, mai atrăgea atenţia Dan Dungaciu.