Dacă liderii politici pro-europeni de la Chişinău nu vor reuşi să se înţeleagă, există un risc foarte serios de schimbare a direcţiei politice a Republicii Moldova, e de părere fostul șef al diplomației de la București, Titus Corlăţean, membru al Comisiei de Politică Externă.
Corlățean a declarat pentru RFI că ,,unul dintre riscurile cu adevărat semnificative ar fi intrarea într-o logică de alegeri anticipate, pentru că dacă adăugaţi la ceea ce se configurează în clipa de faţă, e adevărat urmează şi un tur doi al alegerilor locale, totuşi o administraţie locală în Republica Moldova, unde Rusia va avea mai multe elemente de influenţă şi îmi imaginez că nu va sta pasivă, ci va fi extrem de activă. Dau un singur exemplu, câştigarea municipiului Bălţi de către un pion foarte activ al Federaţiei Ruse, care cred că nu va ezita să genereze un referendum pentru autonomie, deci un nou punct de instabilitate în Republica Moldova. Deci dacă luăm în considerare acest palier al administraţiei locale, ar fi cel mai prost lucru ca la nivelul administraţiei centrale, guvernării, să nu se poată restructura o coaliţie de guvernare, care să asigure stabilitate, formată exclusiv, subliniez eu, din forţe pro-europene şi atunci dacă s-ar intra într-o logică a alegerilor anticipate, sunt şanse foarte serioase ca cei care sunt afiliaţi Moscovei să câştige alegerile generale anticipate în Republica Moldova şi practic să ducă la o schimbare a direcţiei ţării”.
Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon și sprijinut de Kremlin, este susținător al organizării alegerilor anticipate. În prezent, partidele care au constituit Alianța pentru Integrare Europeană – PLDM, PDM și PL – negociază formarea unei coaliții de guvernare și a unei majorități parlamentare.