Reprezentanții filialelor din Franța ale Platformei unioniste Acțiunea 2012 și Ligii Studenților români din Străinătate (LSRS) au organizat în colaborare cu mai multe asociații partenere o serie de evenimente în contextul comemorării a 75 de ani de la raptul Basarabiei prin agresiunea URSS împotriva României, din 28 iunie 1940.
Invitatul de onoare al organizatorilor a fost istoricul Igor Cașu, cercetător la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova. În prima parte a evenimentului a avut loc proiecția filmului documentar ,,Stalin – dictatura terorii” (BBC, 2014), urmată de conferința ținută de invitatul de la Chișinău, sub genericul ,,Relațiile franco-române în perioada interbelică”. Istoricul Igor Cașu a subliniat în acest cadru sprijinul constant al Franței pentru recunoașterea Marii Uniri de la 1918, precum și în favoarea integrității teritoriale a României în perioada interbelică. Totodată, conferențiarul a demonstrat legătura dintre capitularea Franței în fața Germaniei naziste, din 21 iunie 1940, și agresiunea ulterioară a URSS împotriva României (ultimatumul din 26 iunie și anexarea din 28 iunie a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța). Intervențiile lui Cașu au fost completate de istoricul Matei Cazacu și de președintele asociației ,,La Maison Roumaine”, Alexandru Herlea. În cea de-a doua parte a evenimentului a fost lansat volumul ,,Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violența și rezistența în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956”, semnat de Igor Cașu. Cartea a fost prezentată publicului prezent de Matei Cazacu și ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Oleg Serebrian.
Evenimentul de comemorare de la Paris se înscrie în programul ,,Diplomația Unirii”. Acțiuni similare, în contextul împlinirii a 75 de ani de la ocupația sovietică au loc în circa 200 de localități ale lumii, la București, Chișinău, Beijing, Roma, Londra, Dublin, Luxemburg, Madrid, Barcelona, Atena, și altele.