Dacă situaţia dezastruoasă din sistemul bancar, grav afectat în urma devalizărilor care au dus la dispariţia faimosului miliard de dolari, mai avea nevoie de un „tovarăş de drum” egal ca potenţial de coşmar economic, atunci recentele probleme privind alimentarea cu energie electrică se anunţă a fi noua mare „migrenă” a Republicii Moldova.
La începutul aceste săptămâni, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, Gas Natural Fenosa a apăsat butonul de alarmă: „Am epuizat toate rezervele financiare și nu putem achita livrările de curent electric”, a declarat pentru Mold-Street Silvia Radu, președintele pe Republica Moldova al companiei energetice spaniole.
Silvia Radu a ţinut, însă, să ofere asigurări că, deşi situaţia este gravă, nu se va ajunge, totuşi, la un scenariu al deconectărilor: „Nu cred că se va ajunge până aici. Mai este timp până la 15 iulie, iar anterior ANRE a promis că până la această dată va începe procedura de ajustare a tarifelor”.
Lista de datorii a Gas Natural Fenosa are trei „poli”: către Energocom, către Centrala termoelectrică și către CET-urile locale.
Silvia Radu a mai declarat că ANRE este obligată să adopte o decizie.„Nu știu care va fi, dar înțelegerea a fost ca până la 15 iulie ANRE ca adopta o decizie în privința tarifelor. Devierile financiare ca urmare a neajustării tarifelor au trecut de 1,5 miliarde de lei și se apropie de două miliarde de lei”, a explicat Radu.
Gas Natural Fenosa anunţase anterior că ar putea reduce cu până la 40% din alimentarea cu energie electrică, ca urmare a amânării plăților pentru energia furnizată.
Gas Natural Fenosa susţine că este nevoită să tergiverseze plăţile din cauza că tarifele din 2012 nu au fost încă ajustate pentru a acoperi costul integral al energiei electrice.
Iţele sunt încurcate: compania achiziţionează energie electrică în dolari, la o rată de schimb conformă cu tariful în vigoare de 11,8 lei/dolar, în condiţiile în care acest curs real este 18,68 lei/dolar la zi.
În urmă cu ceva timp, Gas Natural Fenosa a cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor cu circa 60%. Tariful mediu solicitat de furnizor este de 2,66 lei, faţă de cel actual de 1,52 lei.
La finele lunii martie, reţelele de distribuţie a curentului electric “RED Nord” şi “RED Nord-Vest”, care deservesc peste 295 de mii de consumatori, inclusiv 8.600 de agenţi economici, au cerut şi ele majorarea tarifului cu 50% şi respectiv 61%. Reprezentanţii „RED Nord-Vest” motivau solicitarea prin faptul că înregistrau pierderi din cauza deprecierii leului. “RED Nord-Vest” solicita majorarea tarifului de până la 2,71 de lei pentru un kilowatt/oră.
Centrala de la Cuciurgan, „prădătorul din vizuină”
În absenţa unor funizori alternativi de energie electrică, Republica Moldova va continua să cumpere încă un an de zile curent electric de la ruşi. Grupul rus Inter RAO EES, care controlează central electrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, va acoperi şi în acest an aproximativ 80% din necesarul de energie electrică pentru alimentarea Republicii Moldova.
O consecinţă logică care se desprinde din acest context? Faptul că o asemenea dependenţă energetică naşte ipoteza unui pretext de şantal al separatiştilor de la Tiraspol asupra autorităţilor de la Chişinău.
Potrivit Mold-Street, citat de Timpul.md, probabilitatea unei sistări sau reduceri a livrărilor de energia electrică de către Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan este, acum, una redusă, a anunţat Andrei Pascarenco, locotenent-colonel al Serviciului de Informaţii şi Securitate, în cadrul şedinţei Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.„În primul rând acest producător, controlat de grupul rus Inter RAO EES, nu are posibilitatea de a vinde energia produsă pe alte pieţe. Au încercat să livreze în regiunea Odesa din Ucraina, dar nu au reuşit”, a afirmat ofiţerul SIS, conform sursei citate. Însă Pascarenco nu exclude o posibilă pârghie de şantaj, mai ales în apropierea sezonului rece, în condiţiile în care Republica Moldova nu are de unde achiziţiona canitatea necesară de energie electrică pentru a putea împiedica deconectările în masă.
„Autorităţile secesioniste de la Tiraspol ar putea folosi această situaţie drept pretext pentru a şantaja Republica Moldova. Am avertizat conducerea statului despre aceste riscuri încă la începutul anului”, a declarat ofiţerul de securitate, adăugând că turbulenţele din sectorul energetic s-au acutizat în special după deprecierea abruptă a leului moldovenesc.
Ministrul Economiei e plecat în concediu
Acestea fiind datele posibil conflictuale ale acestui concurs nefast împrejurări, s-ar putea deduce că şi grija autorităţilor centrale din Republica Moldova este pe măsura „pândei” separatiştilor din regiunea transnistreană. Însă realitatea pare a fi cu totul alta. În ce sens? Sursa media citată subliniază că deputatul Veaceslav Untilă, preşedintele Comisiei de securitate naţională, a menţionat că aceste informaţii nu au ajuns şi în comisia parlamentară, iar solicitările acesteia ca la şedinţă să vină reprezentanţii ai Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică au fost cu totul ignorate.
„Am fost informat că ministrul Economiei este în concediu. La fel şi directorul ANRE. Persoana care îl înlocuieşte a refuzat însă să se prezinte. Vom invita conducerea acestor instituţii în şedinţa Parlamentului pentru a da explicaţii referitor la situaţia din sectorul energetic”, a precizat Veaceslav Untilă, citat de Timpul.md.
Membrii comisiei au cerut efectuarea unui audit în sectorul energetic, pentru a afla de ce s-a ajuns în acest marasm care, la o primă vedere, pare fără ieşire.
Concomitent cu aceste ape tulburi din sectorul energetic, ies la suprafaţă şi alte detalii. Ion Comendant, consilierul președintelui Gas Natural Fenosa, a declarat la o emisiune TV 7 că din cauza imposibilităţii companiilor de distribuţie de a acoperi deficitul de energie, Republica Moldova se vede obligată să ia ilegal curent electric din reţeaua ucraineană.
„Asta e o încălcare gravă, iar partea ucraineană poate sancționa dur Republica Moldova pentru astfel de operațiuni. În plus, acest lucru denotă cât de grav este afectată securitatea energetică”, a atras atenţia Comendant.
În același timp, potrivit Unimedia.info, informațiile oferite de companiile de distribuție nu conţin nici ele veşti bune. „RED Nord”, din Bălți, a fost nevoită să contracteze un credit de 20 de milioane de lei pentru a plăti o parte din datorii.
„Nu avem bani pentru a plăti salariile. Avem datorii de 34 de milioane de lei față de Energocom, iar alte 54 de milioane de lei față de CET-2”, spune directorul RED Nord, Mihai Didilica, citat de Mold-Street.
Urmările prăbuşirii URSS-ului se resimt şi astăzi nu doar în psihoza geopolitică neo-ţaristă a lui Vladimir Putin de refacere a hărţii de dominaţie sovietică, ci şi în moştenirea infrastructurală. Acesta este şi cazul Republicii Moldova în relaţiile economice cu Ucraina. Ambele state au rămas agăţate în cârligul unei dependenţe energetice căreia intruziunea militară a Rusiei pe teritoriul ucrainean i-a complict dezastruos evidenţele. La începutul acestui an, pe 19 ianuarie, Ucraina îşi suspendase livrările de energie electrică către Republica Moldova şi Belarus din cauza deficitului energetic intern. De altfel, din acelaşi motiv, exporturile de energie electrică fuseseră reduse încă din septembrie 2014, cu 50%, chiar dacă, potrivit fostului ministru ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, acest fapt avea să ricoşeze semnificativ şi în sistemul electric al Odesei, Republica Moldova şi Odesa fiind interconectate energetic. Stabilimentul energetic al Ucrainei este o moştenire din timpuri sovietice, iar nodurile de interconectare leagă într-o dependenţă comună Ucraina, Belarusul şi Republica Moldova de Rusia. Ucraina îşi produce fondul de energie electrică în centrale electrice pe bază de gaz şi cărbune (50%) şi în centrale nucleare (47%). În ceea ce priveşte producţia pe bază de energie nucleară, Ucraina este captivă printr-un cordon ombilical vital de Rusia, deoarece importă pe linie rusească aproximativ două treimi din consumul de uraniu.
ANRE a anunțat ieri, 30 iunie, că va convoca o şedinţă publică la care va examina solicitările de aprobare a noilor tarife de distribuție și furnizare a energiei electrice prezentate anterior de către operatori.