Expertul de la Berlin Stefan Meister, șef de program în cadrul Asociației germane pentru Politică Externă (DGAP), specializat pe Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și Rusia, a declarat că inconsistența și corupția clasei politice de la Chișinău a transformat Republica Moldova dintr-0 prioritate a politicii externe a Germaniei și un stat cu perspectivă europeană într-o decepție pentru partenerii internaționali.
,,Republica Moldova a avut prioritate în politica externă a Germaniei. Vă amintiți procesul de la Meseberg unde guvernul german și cancelara Angela Merkel au încercat să negocieze cu Rusia o soluție pentru conflictul transnistrean. Oficialii moldoveni călătoreau des și erau bine primiți la Berlin, aceștia aveau susținerea Bruxellesului și a părții germane pentru a ajuta Moldova să devină o poveste de succes. Totul era văzut pozitiv, ca o poveste de succes”, a spus Meister într-un interviu acordat Linei Grâu pentru emisiunea radio ,,Sinteze și Dezbateri de Politică Externă”.
Specialistul german a precizat că partenerii europeni simt frustrare în legătură cu situația Republicii Moldova și cu liderii politici de la Chișinău, care sunt niște oligarhi implicați în scheme de corupție.
,,Ce observăm acum este o profundă frustrare în legătură cu ce se întâmplă în Moldova și cu oameni de genul lui Filat, care, de fapt sunt aceeași care erau și atunci. A existat o speranță în legătură cu faptul că coaliția de la Chișinău este cu adevărat o Alianță pentru Integrare Europeană, pentru ca în final să vedem că acești lideri sunt mai mult sau mai puțini niște oligarhi obișnuiți care vor să facă bani și sunt implicați în multe scheme de corupție”, a explicat Meister.
Expertul de la Berlin subliniază faptul că încrederea Uniunii Europene în Republica Moldova este subminată. ,,Și aceasta este o mare problemă, pentru că noi, UE, am susținut un guvern care s-a dovedit a fi foarte corupt”, a admis Meister. În același timp, șeful de program din cadrul DGAP a punctat ideea că Republica Moldova nu mai este deloc o prioritate, mai cu seamă în fața crizei din Ucraina și a relației UE cu Rusia.
,,Cred că entuziasmul legat de faptul că Moldova este cel mai bun exemplu și are nevoie de susținere la cel mai înalt nivel și că Germania ar trebui să gireze Moldova s-a încheiat. Există înțelegerea faptului că Moldova nu e totuși chiar atât de importantă, mai ales că avem alte crize care necesită mai multă atenție”, a conchis Meister.