Uniunea Europeană nu şi-a trecut pe linie moartă disponibilitatea financiară faţă de Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău continuă să primească asistenţă financiară pentru implementarea reformelor, însă nu fără atenţionări „îngroşate” din partea Bruxelles-ului.
Potrivit Jurnal.md, partenerii europeni atenţionează guvernanţii de la Chişinău că banii trebuie să fie utilizaţi eficient, astfel ca schimbările să fie resimţite în rândul populaţiei.
Consiliul Europei a lansat astăzi la Chişinău proiectul „Susţinerea reformei justiţiei penale în Republica Moldova”. Asistenţa financiară din partea UE pe acest proiect este de 2 milioane de euro şi prevede susţinerea reformării Procuraturii, a Oficiului Avocatului Poporului, dar şi facilitarea implementării mecanismului de prevenire din cadrul Oficiului Avocatului Poporului. Finanţat de Guvernul Danemarcei, proiectul urmează să fie implementat până la finele anului 2017.
La deschiderea evenimentului, care vine în contextul împlinirii a două decenii de parteneriat Republica Moldova-Consiliul Europei, şeful Oficiului Consiliului la Chişinău, Jose-Luis Herrero, a ţinut să facă următoarea declaraţie, conform sursei citate: „Moldova primeşte asistenţă tehnică de la Consiliul Europei, iar experţii fac schimb de experienţă, însă toată asistenţa oferită trebuie să se vadă şi să se simtă, adică să ducă la schimbări”.