Deriva economică spre nicăieri în care pluteşte regiunea transnistreană, decuplată de la paternalismul financiar al Rusiei şi grav afectată de realităţile geopolitice turbulente ale flancului estic, mai produce o nouă taxă care va mări povara fiscală pe umerii populaţiei.
Administraţia separatistă de la Tiraspol vrea să căptuşească scăderea drastică a acumulărilor la buget prin introducerea unei taxe pentru „întreţinerea administraţiilor locale”, motivul invocat fiind acela al depăşirii cheltuielilor planificate în bugetele locale pentru întreţinerea aparatelor administrative.
Aşa-zisul „Guvern” din regiunea transnistreană a aprobat recent introducerea acestei noi taxe, care vizează atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice.
„Potrivit legii sistemului bugetar, cheltuielile pentru întreţinerea organelor administraţiei locale nu trebuie să depăşească 5% din bugetul local total. În pofida acestui fapt, în 2014 aceste cheltuieli au fost peste limită în mai multe raioane: Slobozia (7,25%), Grigoriopol (7,57%), Dubăsari (6,35%), Camenca (9,02%)”, a precizat Ala Schibenco, şefa serviciului fiscal din regiune, citată de Eco.md.
Astfel, persoanele fizice vor achita câte 134 ruble anual, în timp ce întreprinderile vor plăti până la 1340 ruble anual.
De subliniat că, în cazul persoanelor juridice, regimul de taxare este diferit în funcţie de profit, volum al vânzărilor şi de numărul de angajaţi ai firmei.
Reprezentanţii serviciului fiscal din regiunea transnistreană spun că doar 30% din cheltuielile bugetelor locale se fac din propriile venituri, conform sursei citate.
Nici pe parte de comerţ exterior separatiştii conduşi de Evgheni Şevciuk nu o duc mai bine, abia reuşind să se ţină pe o linie vagă de plutire. Zilele trecute, în cadrul unei întrevederi cu o delegație poloneză condusă de ministrul adjunct al Afacerilor Externe Konrad Pawlik, Şevciuk a declarat că cifra de afaceri rezultată din comerțul exterior al regiunii transnistrene a scăzut în prima jumătate a anului 2015 cu 24% față de aceeași perioadă a anului 2014. Exporturile s-au subţiat cu mai mult de 20%, iar importurile – cu mai mult de 25%. În ceea ce privește comerțul cu Polonia, cifra de afaceri este cu 77% mai scăzută față de anul trecut, scrie Novostipmr.