Reprezentanţii Chişinăului în Comisia Unificată de Control privind conflictul transnistrean consideră aberante afirmaţiile lui Oleg Beleakov, şeful delegaţiei de la Tiraspol în aceeaşi Comisie, privind posibilitatea declanşării unui nou război pe Nistru dacă autorităţile Republicii Moldova vor încerca să înlocuiască actualul format de menţinere a păcii în regiunea transnistreană cu un contingent de pacificatori sub egida UE şi OSCE.
La solicitarea Deschide.md, Eduard Bumbac, membrul din partea Chişinăului în Comisia Unificată de Control, a reacţionat la declaraţiile lui Beleakov.
„Astfel de declarații dau dovadă că Transnistria are o poziție neconstructivă, atât în cadrul activității sale în CUC, dar și în alte aspecte legate de zona de securitate. Acestea doar complică procesul de îmbunătățire a situației din regiune, mai cu seamă la libera circulație a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, o chestiune care a fost inclusă pe agenda CUC pe 29 ianuarie și nicidecum nu poate fi rezolvată, pentru că partea transnistreană blochează discuțiile pe marginea acestui subiect”, a comentat Bumbac, potrivit sursei citate.
O poziţie privind ameninţările frontale venite din partea lui Beleakov a avut şi Eugen Carpov, ex-viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova.
Carpov a declarat pentru Deschide.md: „Ele se lansează de obicei, atunci când Tiraspolul nu are alte soluții și ei decid să recurgă la presiuni și amenințări atât asupra Chișinăului, cât și a organizațiilor internaționale, așa cum a făcut-o Ștanski nu demult prin intermediul mai multor scrisori. Aceste avertismente nu trebuie lăsate fără răspuns, delegația noastră la CUC ar trebui să expună foarte clar poziția Chișinăului și să le explice că nu noi suntem vinovați de situația socială și economică din regiune. Nu Chișinăul le creează aceste probleme, ei singuri și le creează, iar posibilitatea de izbucnire a unui nou conflict vine doar din partea lor”.
Autoritățile de la Chișinău pledează pentru înlocuirea trupelor de pacificare din zona de securitate cu o misiune civilă sun control UE și ONU, lucru deloc agreat de Moscova.