Scriitori și artiști bistrițeni, conducerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, șefii instituțiilor de cultură subordonate Consiliului vor participa în perioada 31 iulie – 2 august la evenimentul ”Dialoguri culturale” din Chișinău.
Potrivit publicației Timp Online, programul începe vineri la Muzeul Național de Artă al Moldovei, unde de la ora 16.00 are loc expoziția pictorilor bistrițeni. La 17.30, la Biblioteca Municipală ”BP Hasdeu”, este programat ”Simpozionul Rebreanu”: întâlnirea scriitorilor bistrițeni cu scriitori din Republica Moldova, lansarea volumului ”Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu (editura Cartier), prezentarea revistei ”Mișcarea Literară”: dosar literar Vladimir Beșleagă, prezentări de cărți și reviste.
Sâmbătă, în Piața ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, la ora 14.00, este programată expoziția ”Valori cultural-istorice din județul Bistrița-Năsăud”. Alcătuită din 24 de bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 metri, expoziţia organizată de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” Chişinău, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi în parteneriat cu Primăria Chişinău, are drept scop prezentarea obiectivelor cultural-istorice ale judeţului Bistriţa-Năsăud, cum ar fi: muzee şi case memoriale ale scriitorilor români născuţi pe aceste meleaguri (Andrei Mureşanu, George Coşbuc, Liviu Rebreanu), biblioteci, biserici, monumente de patrimoniu (Casa Argintarului), locuri istorice, rezervaţii, ansambluri artistice, menite să trezească interesul publicului larg din Chişinău faţă de comorile tezaurului cultural românesc din această zonă a Transilvaniei.
Duminică, în Grădina publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, de la ora 15.00, se desfășoară spectacolul folcloric ”Cântec și joc din străbuni”. Participă: Ansamblul profesionist ”Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură (dirijor Ștefan Cigu), soliștii Matilda Pascal Cojocărița, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelea, Cristina Retegan, Nicolae Cioancă, Veronica Bălan, Ioachim Spân, Cristina Bugnar, Oana Matei, Marioara Dragotă, Nicu Mîță (interpret din zona Chișinăului), ansamblul folcloric ”Baladele Bistriței”.
”Din dorința de a alina dorul românilor de peste Prut de patria mamă, instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean au pregătit un program cultural amplu care se va desfășura în capitala Republicii Moldova. Programul cultural cuprinde o expoziție a pictorilor bistrițeni la Muzeul Național de Artă al Moldovei, lansarea volumului ”Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu și întâlniri între scriitorii bistrițeni și cei din Republica Moldova la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”. Evenimentele culturale vor culmina cu un concert extraordinar al Ansamblului Profesionist ”Dor Românesc”, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” din Chișinău”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.
”Îi așteptăm pe toți frații noștri de la Chișinău la un concert folcloric extraordinar și la multe alte acțiuni culturale de înaltă vibrație, pentru a ne bucura sufletul cu valori autentice ale spiritului românesc lăsate nouă moștenire de moșii și strămoșii noștri. O întâlnire de suflet între frații de o credință, un grai și un crez în viitor”, a notat pe Facebook vicepreședintele CJ Alexandru Pugna.