Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) din cadrul Academiei Române, analistul Dan Dungaciu, şi expertul economic al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN) Petrişor Peiu propun un proiect naţional de recalibrare economică a Republicii Moldova. [highlight color=”eg. yellow, black”]”Go for Moldova”[/highlight] este titlul proiectului, despre care cei doi specialişti spun că ar trebui finanţat şi generat de autorităţile de la Bucureşti.
Dungaciu şi Peiu susţin că în ultima vreme, deşi rămâne cel mai important dosar de politică externă al României, Republica Moldova a alunecat de pe lista de priorităţi a autorităţilor de la Bucureşti, oferind drept exemplu criza din Grecia, care, subliniază cei doi experţi, practic a “canibalizat criza din statul vecin, asupra cărei nu ne-am aplecat aproape deloc”, informează Mold-Street.
“Go for Moldova” ar trebui să vină la pachet şi cu un fond de investiţii numit Fondul Moldova. Acest fond ar trebui să pună capăt unei probleme “endemice” cu care România se confruntă în relaţia cu Republica Moldova. Problema? Dan Dungaciu şi Petrişor Peiu o consideră a fi arondată unei etape a “formelor fără fond”: chiar dacă România sprijină politic necondiţionat Republica Moldova şi a alocat constant un suport financiar consistent statului de peste Prut, există însă o lipsă acută a “prezenţei economice strategice” şi a investiţiilor româneşti. În acest sens, Fondul Moldova ar trebui să creeze un stabiliment de investiţii în infrastructura Republicii Moldova pentru companiile publice şi private din România.
În concepţia celor doi experţi, proiectul ar trebui dezvoltat pe următoarele direcţii strategice, exceptând Fondul Moldova, potrivit sursei citate: a) orientarea comerţului şi investiţiilor româneşti spre Republica Moldova să devină o componentă a politicii externe şi de securitate a României euroatlantice; b) lipsa de finanţare a Chişinăului să fie suplinită de România prin investiţii din fonduri publice şi private; c) o alternativă realistă şi pe termen lung pentru tinerii din Republica Moldova, prin crearea, pe lângă Fondul Moldova, şi a unei Agenţii de asistenţă internaţională a României.
De unde pot fi găsite sursele de finanţare pentru proiectul “Go for Moldova”? Dan Dungaciu şi Petrişor Peiu afirmă că nu e nevoie decât de 10% din depozitele populaţiei şi depozitele companiilor. Cu 10% din aceste baze de finanţare s-ar putea realiza un fond de 5 miliarde de euro care “poate finanţat un proiect închegat în Republica Moldova şi poate aduce profituri şi dividende substanţiale investitorilor”. Fondul Moldova ar putea fi lansat şi listat la Bursa de Valori Bucureşti, iar Ministerul Finanţelor va putea vinde acţiuni ale Fondului investitorilor instituţionali sau individuali, subliniază autorii proiectului, adăugând că din banii subscrişi se vor putea finanţa lucrări majore de infrastructură, “căi ferate cu encartament normal (Iaşi-Chişinău şi Galaţi-Chişinău), autostrada Bucureşti-Chişinău” sau “alimentare cu apă şi canalizare a localităţilor din stânga Prutului”.
Această abordare sistemică va “europeniza” masiv şi ireversibil, prin prezenţa României, Republica Moldova în sens economic, mai susţin experţii Dan Dungaciu şi Petrişor Peiu.