O dovadă a lipsei cronice de activitate documentară legislativă şi normativă din Ministerul Mediului în ultimii ani vizează, printre altele, şi faptul că în Parlamentul Republicii Moldova există un număr de 10-20 de parlamentari care primesc “soldă de la Federaţia Rusă” şi “le e în cot” de ceea ce se întâmplă în domeniul managementului şi protecţiei mediului. Declaraţia îi aparţine noului ministru al Mediului, liberalul Valeriu Munteanu.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Munteanu afirmă că “cea mai directă” concluzie care nu poate fi muşamalizată de nimeni este aceea că “Ministerul Mediului, din păcate, în ultimii şase ani, a fost unul dintre cei mai proşti donatori de acte legislative către Parlament şi, respectiv, de acte normative, hotărâri către guvern. De aceea, pentru că au existat oameni care au avut o frică cronică de Parlament, este unicul domeniu unde strategia de mediu nu a fost adoptată prin legea Parlamentului, ci doar prin hotărâre de guvern pentru anumite chiţibuşuri (…) Nu există în Parlamentul Republicii Moldova oameni care nu pot să înţeleagă imperativele acestui domeniu sau ale altui domeniu”.
Întrebat dacă această situaţie are un cadru premeditat, ministrul Mediului a răspuns: “Cu siguranţă. Inclusiv din opoziţie. Există poate 10-20 de oameni în Parlamentul Republicii Moldova care primesc soldă de la Federaţia Rusă şi le e în cot lor de ce se întâmplă în Republica Moldova. În rest, oamenii înţeleg. Exemplul cel mai elocvent este resubordonarea Moldsilva, exerciţiu pe care l-am făcut în două zile în Parlament”.
Agenţia Moldsilva a fost anul trecut protagonista unui scandal politic cu acuze de corupţie. Mişcarea „Antimafie” acuza reprezentanţii Agenţiei că ar fi creat în interiorul instituţiei un sistem de colectare forţată a banilor. Moldsilva a negat aceste acuze. Însă cea mai mare „pată de murdărie” legată până acum de numele Moldsilva trimite la fostul ei director, ex-liberalul Ion Lupu, care a fost trimis în judecată în 2013 în dosarul morţii tânârului Sorin Paciu, la vânătoarea ilegală din 23 decembrie 2012, la care au participat judecători, procurori, angajaţi ai structurilor de stat şi oameni de afaceri, celebrul dosar „Pădurea Domnească”.