Aprovizionarea cu apă potabilă și managementul durabil al resurselor de apă din Republica Moldova sunt periclitate de unele acțiuni de ,,rea-credință” ale autorităților din Ucraina. Aceasta este părerea unor specialiști din cadrul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).
Potrivit unui comunicat al AȘM, situaţia resurselor de apă în Republica Moldova este mai critică decât se prezintă public. Şeful Laboratorului Hidrolobiologie şi Ecotoxicologie al AŞM, Elena Zubcov, a evidențiat pericolele care vin în acest sens din Ucraina. Astfel, expertul precizează că cel puţin în perioada estivală, Ucraina ar trebui să asigure debitul apei mai jos de barajul de la Naslavcea la cel puţin 150 m3/sec şi nu de 100-130 m3/sec, care „de fapt a devenit o normă permanentă, dar de rea-credinţă”. Încălcarea acestui standard ar putea conduce la degradarea ireversibilă și secarea Nistrului.
Prof. Zubcov consideră că o problemă despre care, de asemenea, se discută mai puţin în societate este necoordonarea cu autorităţile de la Chișinău a mai multor mini-staţii hidroenergetice pe afluenţii Nistrului şi Prutului pe teritoriul Ucrainei. ,,Apele din aceste râuri, prin diferite instalaţii (ţevi), utilizate pentru irigare şi alte necesităţi economice şi industriale, perturbează grav cursul şi ecosistemul râurilor”, se menționează în comunicat.
,,Fără ratificarea de către Ucraina a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat la Roma, la 29 noiembrie 2012, este imposibilă redresarea situaţiei ecologice în bazinul hidrografic al fluviului Nistru, în general, cât şi valorificarea durabilă a resurselor de apă, reducerea degradării şi restabilirea ecosistemelor Nistrului din sectorul medial şi inferior, prevenirea şi diminuarea consecinţelor provocate de factorii naturali şi antropogeni”, susține Elena Zubcov.
Alarmantă este situaţia şi pe râul Prut. În acest sens, profesorul a informat că actualmente sunt în toi lucrările de reparaţie a barajului de la Costesti-Stînca.
În acest context, experții de la Chișinău recomandă o abordare transfrontalieră (Republica Moldova-România-Ucraina) privind problema resurselor acvatice, „restabilirea, în regim de urgenţă, a negocierilor asupra aspectelor funcţionării complexului hidroenergetic, inclusiv a staţiei Dnestrovsk, precum şi crearea unei comisii moldo-ucrainene”.