Corupţia ţine la distanţă potenţialii investitori de Republica Moldova, spune ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit.
„Progresul în lupta cu corupția în Republica Moldova decurge foarte încet. Proiectele despre care am vorbit mai sus includ și reforma în domeniul judiciar, printre care și înregistrarea audio a tuturor proceselor de judecată, precum și distribuirea aleatorie a cazurilor în rândul judecătorilor (…) Potențialii investitori sunt descurajați de corupția de aici și, desigur, aceștia caută să investească în altă parte”, a explicat ambasadorul american într-un interviu pentru Moldova.org.
Dublarea corupţiei de o „obezitate” birocratică este o altă problemă care îi determină pe investitori să şteargă de pe lista intereselor investiţionale Republica Moldova.
„Sunt diferite proiecte pentru a micșora caracterul birocatic în procesul de eliberare a anumitor permise. În general, consideră că creșterea economică în Republica Moldova va fi posibilă doar atunci când va exista un mediu prietenos pentru oamenii de afaceri și populație. Însă corupția în domeniul economic rămâne principalul obstacol în dezvoltarea Republicii Moldova”, a subliniat James Pettit.
Şi sistemul juridic contribuie din plin la neantul investiţional din Republica Moldova. Pettit a afirmat că mulţi investitori au descoperit că nu există niciun fel de acoperire sau protecţie, în cadrul instanţelor de judecată, pentru contractele pe baza cărora colaborează.
În cadrul interviului este abordat şi subiectul crizei de proporţii din sistemul bancar. Ambasadorul SUA la Chişinău a făcut următorul comentariu: „Este clară deficiența sistemului în întregime. În pofida auditului companiei Kroll, a fost înregistrat un progres nesemnificativ în a găsi unde au plecat banii, cine este responsabil de acestea acțiuni și ce măsuri urmează să fie interprinse pentru a recupera acești bani. Înțeleg că Guvernul întreprinde măsuri pentru a lichida aceste trei bănci problematice, însă problema va exista în sistemul bancar dacă nu există o supraveghere potrivită”.