Fostul ministru de Externe al României Cristian Diaconescu, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, le-a recomandat românilor de pretutindeni prezenţi la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului să solicite instituţiile statului punerea la punct a unei strategii în ceea ce îi privește, precizând că lucrurile nu trebuie să se rezume la fel ca şi până acum, la strategii de imagine care nu pot rezolva problemele dramatice ale milioanelor de români din afara graniţelor.
Diaconescu a afirmat că nu este normal ca an de an autorităţile de la Bucureşti să excludă tema minorităţilor din dialogul bilateral cu statele în care trăiesc comunităţi de români.
“Nu există dubii în legătură cu ceea ce trebuie făcut și care sunt așteptările reciproce. Și, cu toate acestea, de la an la an se constată că problemele rămân aceleași și nu se întâmplă nimic de natură semnificativă. (…) Nu este normal ca autoritățile de la București, în dialogul bilateral, să excludă tema minorităților. (…) Nu ne mai putem raporta la o problemă de imagine, cu călușari și cu sarmale făcute la ambasadă nu mai rezolvi problema a milioane și milioane de români. Ai nevoie de un proiect sofisticat și cu acest lucru vă rog să plecați de la această întâlnire. Cereți un proiect sofisticat. Eu nu înțeleg de ce există Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, institute culturale, tot soiul de povești pentru care cheltuim bani care nu fac absolut nimic de natură semnificativă. (…) Lucrurile sunt tratate în România de-a valma”, a explicat Diaconescu, citat de Agerpres.
Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară a pus un accent deosebit pe situaţia românilor din Valea Timocului, unde autorităţile sârbe nu respectă acordul semnat cu România privind protecția drepturilor minorităților. De asemenea, Cristian Diaconescu a făcut referire la problemele românilor din Maramureşul istoric şi mai ales la cei din regiunea Odesa, despre situaţia cărora fostul şef al diplomaţiei române a spus că este absolute inacceptabilă. Nici Bulgaria nu face notă discordantă în acest sens, românilor din acest stat fiindu-le încălcate în mod sistematic drepturile elementare.
“Se întâmplă mari drame dacă te încăpățânezi să rămâi cum te-a lăsat maică-ta și taică-tu. Adică român”, a declarat Diaconescu.
“Trebuie plecat de la premisa faptului că drepturile românilor la respectarea identității etnice, oriunde s-ar afla ei, nu sunt subiect de negociere. Legislația europeană spune foarte clar că este dreptul suveran al statelor membre ale UE de a-și promova, de a-și apăra și de a-și susține cetățenii, oriunde s-ar afla ei. Deci, repet, nu poate face obiect de compromis de la țară la țară pachetul de drepturi privind românii. Trebuie foarte bine înțeles că România se referă la minorități, și nu la revendicări teritoriale. Nu cădeți în acest gen de capcană pe care, din păcate, unele capitale o pun în joc, și anume respectarea drepturilor minorităților echivalează cu schimbarea de teritoriu. Este o formulă pervers naționalistă pe care o transmit atât propriilor cetățeni cât și partenerilor, spunând: <<dacă încurajăm această comunitate etnică să fie cât mai independentă, acest lucru va presupune ruperea de teritorii>>. Fiți foarte atenți la acest subiect. Știu, este tentant, știu, pare la un moment dat chiar util dacă ne uităm în istorie, dar astăzi când vorbim, discutăm despre viața Dumneavoastră astăzi și a copiilor dumneavoastră, să se roage în limba română, să învețe în limba română. Asocierea cu o eventuală revendicare teritorială nu trebuie să existe!”, a mai punctat fostul ministru de Externe al României, informează Agerpres.