Veterani ai războiului din Afganistan, pensionari şi tineri au protestat ieri la Căuşeni împotriva majorării tarifelor la gaze şi lumină, a creşterii preţului pâinii, dar şi faţă de jaful din sectorul bancar care a dus la dispariţia a aproximativ 15% din Produs Intern Brut al Republicii Moldova.
„Jos preţurile, hoţii la puşcărie!”, au scandat manifestanţii adunaţi în centrul localităţii, informează Jurnal.md.
Mitingul a fost organizat de Centrul local al Veteranilor de război din Afganistan.
Oamenii au cerut revizuirea preţurilor, întrucât, spun ei, le este foarte greu să se menţină chiar şi la limita subzistenţei, în condiţiile unor venituri usturător de mici.
Mitingul a fost precedat de o depunere de flori la monumentul veteranilor războiului din Afganistan.
Potrivit sursei citate, organizatorii evenimentului au afirmat că ar fost intimidaţi să nu organizeze protestul, însă nu au spus despre cine este vorba.
Manifestanţii au convenit să remită revendicările către mai multe instituţii de stat.
Începând de sâmbătă, 15 august, preţul pâinii s-a scumpit, în medie, cu 15%, în timp ce cu aproximativ 13% a crescut preţul pâinii produse de Combinatul de panificație ,,Franzeluţa”.
Majorarea tarifelor pentru gazele naturale și energia electrică, dar şi scumpirea făinii sunt factorii care generează creșterea prețului la pâine, au explicat brutarii. Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a venit însă cu o altă explicaţie, şi anume faptul că fitilul aceste explozii de preţuri a fost aprins de consecinţele create în urma delapidărilor din sectorul bancar.
Valul de scumpiri nu a venit singur, ci însoţit şi de un val de disponibilizări. Deşi sosirea misiunii FMI este programată pentru luna septembrie, ambientul bugetar din Republica Moldova pare deja marcat de prologul unor viitoare măsuri de austeritate, ca şi când în spatele uşilor închise autorităţile de la Chişinău ar fi negociat câteva dintre măsurile economice necesare pentru acordarea unui pachet de ajutor financiar din partea Fondului.
Mai exact, circa 4.000 de angajaţi ai Întreprinderii de Stat “Calea Ferată din Moldova” vor rămâne fără locuri de muncă.
Aceste disponibilizări drastice fac parte din procesul de reformă iniţiată de Ministerul Transporturilor. Reprezentanţii ministerial invocă pentru aceste tăieri masive de personal motivul eficientizării activităţii instituţiei. “Optimizarea”, cum numesc responsabilii de la transporturi acest val de disponibilizări, va dura până la finele lunii septembrie, când număr de 10.700 de angajaţi ai CFM va trebui redus la puţin peste 7.000.
Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a explicat zilele trecute: „Pentru a activa în condiţii optime este nevoie de circa 7.200 – 7.500 de angajaţi. Circa 1.200 sunt angajaţi dintr-ăştia care o zi vin, o zi pleacă, mulţi dintre ei sunt angajaţi, dar nu lucrează. Circa 500-600 de angajaţi la moment sunt gata, benevol, să depună cerere. 2.000 avem pensionari, din care, după parerea noastră, circa 1.000 vor fi disponibilizaţi”.