Gazeta germană Tagesspiegel a publicat un reportaj despre Transnistria în care corespondentul acesteia relatează cititorului din Germania cum a apărut pe teritoriul Moldovei sovietice în urma destrămării Uniunii Sovietice o republică nerecunoscută de nimeni, dar care dispune de toate atributele unui stat independent: serviciu de grăniceri, sistem bancar şi valută proprie, scrie Vocea Rusiei pe 23 mai 2011.
Autorul reportajului spune că mulţi văd Transnistria ca pe un „ultim muzeu al Uniunii Sovietice sau centrul de contrabandă al Europei”, realitatea fiind şi mai dură. La numai doi ani după proclamarea independenţei Republicii Moldova aici a fost declanşat un război sângeros, iar de mai bine de 18 ani Chişinăul şi Tiraspolul poartă negocieri, care nu s-au mişcat dintr-un punct mort.
Rusia, aminteşte publicaţia germană, a introdus la rândul său forţe militare pe teritoriul nerecunoscutei republici nistrene, care asigură pacea. Cu toate că şi-a asumat anumite obligaţii internaţionale, Federaţia Rusă nu şi-a retras trupele armatei a 14-ea de pe teritoriul transnistrean şi nu a distrus arsenalul militar dislocat aici.
După cum se ştie, în anul 2011 cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitrii Medvedev au ajuns la o înţelegere de a depune efortul necesar pentru a soluţiona acest conflict. Partea germană, mai scrie Tagesspiegel, citată de Vocea Rusiei, ar putea fi inclusă în discuţiile despre viitorul parteneriatului bilateral dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă.
Sursa: Vocea Rusiei