Majorarea tarifelor la gazele naturale și energie electrică îi afectează mai ales pe bugetari. Pentru a consolida protecţia lor socială şi a compensa pierderile cauzate de creșterea prețurilor este necesar, în primul rând, ca salariul minim să fie majorat cu 25-30%. De această părere este directorul Institutului Național de Cercetări Economice, dr. Anatol Rojco.
Tariful pentru gazele naturale (cu volumul de consum până la 30 de m3) a fost majorat de la 5,67 lei pentru 1 m3 până la 6,89 lei pentru 1 metru cub. Tariful pentru energia electrică a crescut de la 1,58 pentru 1 kWh până la 2,16 lei pentru 1 kWh. În viziunea experților de la Academia de Științe a Moldovei, aceste majorări vor avea un impact negativ asupra puterii de consum a salariului, în special a salariului minim.
Salariul mediu în Republica Moldova este de 4524 lei, în sfera bugetară ajungând la 4055 lei. Valoarea salariului minim garantat pentru prima categorie de angajaţi în sfera bugetară este de 1000 lei pe lună.
,,Majorarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică va diminua puterea de cumpărare a cetățenilor, îndeosebi a persoanelor social vulnerabile”, precizează specialiștii.
În contextul în care o misiune a FMI va veni în Republica Moldova la finalul lunii septembrie, ambientul bugetar pare deja marcat de prologul unor viitoare măsuri de austeritate, ca şi când în spatele uşilor închise autorităţile de la Chişinău ar fi negociat câteva dintre măsurile economice necesare pentru acordarea unui pachet de ajutor financiar din partea Fondului. Circa 4.000 de angajaţi ai Întreprinderii de Stat “Calea Ferată din Moldova” vor rămâne fără locuri de muncă.
Tăieri drastice de personal din rândul administrației centrale au fost anunțate de premierul Valeriu Streleț la începutul lunii august. ,,E absolut adevărat că noi avem un aparat administrativ destul de umflat, care vine cu nişte tradiţii din perioadele precedente şi care nu ţine cont de faptul că, aplicând instrumentele de e-guvernare şi tehnologiile moderne de comunicare, nu mai e nevoie de atâţi oameni şi atâţi funcţionari în anumite entităţi”, a spus Streleț.