Agenţia Naţională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova apare în reţeaua unui grup organizat care deține monopolul la exportul de fructe în Federația Rusă, se arată într-o anchetă marca RISE Project.
Reporterii RISE s-au strecurat în această reţea și au obținut două seturi de documente, semnate de fitosanitari și vameși de la Chișinău.
Potrivit jurnaliştilor de investigaţii, aceste seturi de acte permit exportul pe piața rusească a două camioane de fructe, ocolind embargoul rusesc.
Evident, la mijloc se află şi o cerinţă de mită apetisantă: membrii grupării au pretins 10.000 de dolari de la reporterii sub acoperire, bani care urmau să fie transferați pe un cont din Rusia, înainte ca marfa să ajungă la vama rusească.
RISE Moldova a obținut o înregistrare audio făcută în ziua de 30 iulie curent. Din proba audio reiese că un grup de exportatori punea la cale o schemă de monopolizare a exportului de fructe. Aceștia enumeră denumirile unor companii, exportatori, inspectori fitosanitari, procurori și politicieni care ar fi „oamenii lor”, subliniază jurnaliştii RISE.
„Pe fundal se aude transmisiunea în direct a discursului din Parlament al candidatului la funcția de premier, Valeriu Streleț. Potrivit unor producători și exportatori de fructe, tot atunci, inspectorii fitosanitari moldoveni au început să refuze perfectarea documentelor de export chiar și unor companii înregistrate în Transnistria, făcând referire la un ordin verbal al conducerii ANSA”, se arată în ancheta jurnalistică.
„Ca să am dreptul să export mi se cer bani pentru fiecare camion trimis în Rusia. Taxa pentru acordarea certificatelor fitosanitare pentru export o încasează inspectorii fitosanitari din raioane sau persoanele intermediare”, spune producătorul Iurie Bivol.
Reporterii RISE au identificat o companie din Republica Moldova „transformată”peste noapte într-o „firmă transnistreană”, ce poate obține tot pachetul de documente necesar exportului în Federația Rusă, indiferent de regiunea de proveniență și calitatea producției.
Citiţi aici ancheta integrală.
Investigaţia RISE nu face altceva decât să aducă dovezile concludente care întăresc suspiciunile din ultima vreme privind diverse „activităţi subterane” ale ANSA.
Înainte de a fi demis de la conducerea ANSA, pe 5 august, fostul director al instituţiei, Iurie Carp, a semnat un ordin care permite importul de carne de pui congelat. Partea interesantă, însă, apare în document în ceea ce priveşte o anumită însărcinare: adjunctului ANSA, Grigore Porcescu, Carp îi dăduse sarcina de a întocmi o listă specială a firmelor care au drept de import a acestui tip de carne.
Ce pericol atrage acest ordin? Crearea unui monopol asupra acestei linii de import.
Tot despre pârghii de monopol este vorba şi în cazul exporturilor de fructe în Rusia, segment comercial „gâtuit” începând din vara anului trecut şi până în prezent de embargoul rusesc. Producătorii de fructe se confruntă nu doar cu un vid al profitului, ci şi cu noi probleme la obţinerea certificatelor de origine pentru exportul pe piaţa din Rusia.
Directorul executiv al Moldova Fruct, Iurie Fală, afirma recent că ANSA a început să elibereze certificate „foarte selectiv”. „De exemplu, la merele de vară chiar deloc”, spunea Fală. Şeful Moldova Fruct mai zicea că ANSA invocă prevederile ultimei scrisori primite din partea Rosselhoznadzor, Serviciul Federal de Control Veterinar și Fitosanitar din Rusia. Lucrurile arată în felul următor: ultima scrisoare anulează prima scrisoare. În prima scrisoare, din 26 februarie 2015, unui număr de 10 întreprinderi din Republica Moldova li se permitea exportul de fructe în Rusia. În ultima scrisoare, însă, primită de conducerea ANSA în iunie, Rosselhoznadzor a luat hotărârea de a limita grupul de întreprinderi. „Cei de la ANSA tratează prevederile scrisorilor emise de Rosselhoznadzor după bunul plac”, acuza Iurie Fală.
În scrisoarea de pe 12 iunie sunt specificate următoarele întreprinderi: „Grimafruct” şi „Agrodenidan” din raionul Briceni, „Maidan Grup”, „Unit-Olimp”, „Altîn Alma”, „Bakayan Com”, „Oguzagroprom” şi colhozul „Pobeda” din UTA Găgăuzia, dar şi „întreprinderi nespecificate din raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbniţa şi Slobozia”, susţinea directorul de la Moldova Fruct. Numai că, afirma Falcă, pe pagina web a Serviciul Federal de Control Veterinar și Fitosanitar din Rusia, la capitolul restricţiilor temporare, nu este menţionat că doar aceşti actori comerciali ar avea acces liber pe piaţa rusă.