Reforma sistemului judiciar este una dintre marile probe de foc pe care le are de dat – şi le tergiversează – în prezent autorităţile din Republica Moldova, stat care se confruntă cu o veritabilă epidemie a corupţiei. Context în care devalizările de la BEM, Banca Socială şi Unibank nu au făcut altceva decât să „canonizeze” în lumina reflectoarelor internaţionale acest flagel, întreţinut politic şi speculat geopolitic, ce izolează Republica Moldova nu doar într-o sărăcie scăpată de sub control, ci şi într-o acută criză de credibilitate în relaţia cu partenerii de dezvoltare şi creditorii externi.
Arhitectura judiciară atlantică a reprezentat dintotdeauna o matriţă exemplară de eficienţă structurală pentru Europa, iar Uniunea Europeană are un nivel considerabil de influenţe nord-americane în materia statului de drept. Un grup de 14 studenţi din Republica Moldova a avut ocazia să descopere „la firul ierbii”, timp de câteva săptămâni, ce înseamnă filosofia instituţională a dreptului juridic made in USA. Radu Croitoru se numără, în urma unui concurs, printre norocoşii beneficiari ai unui parteneriat instrumentat de Institutul Leavitt, o organizaţie nonguvernamentală care de doi ani de zile a inclus Republica Moldova printre statele unde îşi desfăşoară activitatea.
Radu a vorbit pentru InfoPrut despre experienţa sa de peste Ocean.
„Studenții care suntem acum în SUA am urmat cursurile de procedură penală americană organizate de organizația Leavit în cadrul mai multor facultăți de drept din Moldova. După finalizarea cursurilor, circa 30 de persoane au participat la o competiție de procese simulate de unde organizatorii au selectat 14 finaliști cărora li sa oferit oportunitatea de a desfășura un internship timp de trei săptămâni în SUA și Canada. Am fost repartizați în trei grupuri – unul în Kansas, altul în Utah și al trilea în Alberta (Canada)”, ne-a povestit tânărul originar din Strășeni.
Participanții au fost cazați în cadrul unor familii-gazdă, care s-au oferit să participe voluntar în cadrul acestui proiect: “Familiile noastre gazdă s-au dovedit a fi foarte primitoare, ne tratează ca pe proprii lor copii. Dimineața, când ne trezim, micul dejun este gata, ne duc la cumpărături cu mașina, deși distanțele între localități sunt foarte mari, de exemplu de la casa familiei mele până la un Mall, de unde obișnuim să facem cumpărături, sunt peste 90 de km. Deși avem un program destul de încărcat, în weekenduri ieșim împreună cu familiile noastre-gazde la picnicuri, ne plimbăm cu bărcile sau ski-jet-urile pe lacuri (care sunt foarte multe) sau facem rafting pe râurile de munte”.
Un american cu părinţi români numit în funcţie de Ronald Reagan
Scopul acestui internship este acela de a le face cunoscute studenţilor bunele practici din SUA în sectorul justiţiei.
“Am avut numeroase întâlniri cu judecători districtuali, cât și judecători federali. De fiecare dată, aceștia au fost foarte bucuroși și deschiși să discute cu noi. Unul dintre cele mai remarcabile momente a fost întâlnirea cu judecătorul federal David Sam, ai cărui părinți sunt români imigrați în 1914 în SUA. Acesta a fost numit în funcție de Ronald Reagan, și are 82 de ani. Personal nu vorbește româna, decât câteva cuvinte, însă are doi nepoți ce au călătorit în România și au o română destul de fluentă (au fost prezenți la întâlnirea noastră). De asemenea, la ambele ședințe de judecată ale lui la care am participat, judecătorul, înainte de a deschide ședința, ne-a prezentat tuturor celor prezenți în sală – juraților, avocaților, grefierilor și poliției judiciare. Le-a ținut tuturor o scurtă lecție de istorie – despre limba pe care o vorbesc moldovenii, despre anexarea Basarabiei de URSS, și a menționat cât de bucuros este că are în vizită un grup de studenți moldoveni”, ne-a precizat Radu.
De asemenea, în cadrul internship-ului, grupul de studenţi a vizitat facultăţile de drept din cadrul a două universităţi din Utah, “ unde am avut întâlniri cu profesorii și am asistat la primul curs al studenților de anul întâi”. Radu spune că, în opinia lui, toţi participanţii au rămas profund impresionaţi de modul în care lucrează justiţia în Statele Unite şi de felul în care viitorii jurişti sunt pregătiţi.
“Nu există urmă de cumetrism sau de corupţie”
Ca detaliu comparatistic picant, statul Utah are o populaţie aproximativ egală cu cea a Republicii Moldova, dar “aici nu există urmă de cumetrism sau de corupţie”, susţine Radu: “Ne-am întâlnit cu numeroși judecători, atât districtuali, cât şi federali. Practic pe fiecare i-am întreabat dacă au auzit de cazuri în care un judecător, procuror sau avocat au luat mită. Doar un judecător federal a auzit de un asemenea caz care s-ar fi întâmplat în Chicago”.
Detaliul care l-a impresionat este “faptul că toți lucrătorii din sectorul justiției se ocupă cu ceea ce le place și le este aproape de suflet, și nu aleargă după bani. În cadrul Universității de Stat din Utah, ne-am întâlnit cu un profesor de drept penal, care și-a dat demisia din funcția de judecător federal (judecătorii federali sunt numiți direct de președintele SUA și își exercită funcția pe viață) – o funcție foarte prestigioasă în stat, pentru că acestuia îi place mai mult țină cursuri și să lucreze cu studenții, decât să coducă ședințele de judecată. Funcția de profesor universitar fiind mult mai slab plătită decât cea de judecător federal”.
Aceeși situație este şi în cazul procurorilor districtuali şi federali.
“Deși aceștia sunt conștienți că ar avea onorarii de zeci de ori mai mare activând în calitate de avocați, ei sunt foarte mândri de funcțiile pe care le ocupă și consideră o onoare serviciul în cadrul acestor structuri de stat. De asemenea, m-au uimit relațiile interpersonale dintre avocații părților într-un process: aceștia îşi zâmbesc unii altora, vorbesc în timpul pauzelor și nu au o atitudine ostilă unul față de altul, cum se întâmplă adesea în Republica Moldova. Același lucru l-am observat între avocați și procurori. În general, judecătorii, procurorii, avocații își permit să ia mesele împreună să meagă la picnicuri sau chiar sunt prieteni de familie, însă acest lucru nu le afectează în niciun fel independența şi integritatea profesională, au o cultură profesional-juridică foarte adânc infiltrată. Chiar dacă cu o seară înainte un avocat cu un procuror iau cina împreună, a doua zi în cadrul negocierilor sau procesului, au o abordare strict-profesională și pot face abstracție de orice relații persoanlă dintre ei”, ne-a mai explicat Radu.