Dacă toți românii, nu doar cei dintre hotarele țării, ar opta pentru unire, Republica Moldova cel târziu până în aprilie 2018 ar deveni o parte a statului român.
Acesta este laitmotivul unui articol publicat săptămâna curentă în prestigiosul săptămânal german„Frankfurter Allgemeine Zeitung”.
Sub radar internațional
Sare în ochi faptul că, de la un timp încoace, mass-media din Europa și cea de peste Ocean se apleacă asupra chestiunii unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România. Aceasta a ajuns sub radarul presei internaționale mai cu seamă după anul 2013, când Traian Băsescu și-a lansat notoriul său proiect de țară.
Totuși, interesul pentru tema cu pricina a crescut după anexarea rusească a Crimeei și declanșarea ostilităților în estul Ucrainei. Problema fusese abordată de-a lungul ultimelor luni de reputate instituții de presă din Franța, Marea Britanie, Belgia sau SUA.
Probabilitatea unirii celor două state românești a fost analizată recent și de Agenția americană „Stratfor”. Relatări despre mitingurile unioniste din Chișinău au transmis Fox News, ABC News, Radio Free Europe/Radio Libertyș.a.
Comentariile din presa occidentală au fost, de regulă, pertinente și preponderent pozitive. Sentimentele și aspirațiile unioniste au găsit înțelegere, iar în multe cazuri chiar susținere.
De ce tot mai mulți moldoveni își doresc unirea
O figură aparte face ultima analiză pe tema unirii celor două state românești, semnată în „Frankfurter Allgemeine Zeitung” de jurnalistul german Karl-Peter Schwarz. El caută să găsească răspunsuri la o întrebare care începe să frământe opinia publică occidentală: de ce tot mai mulți moldoveni își doresc unirea cu România?
Autorul mai întâi face recurs la istorie pentru a le explica germanilor că Basarabia este pământ românesc.
Citiți articolul integral în Ziarul Național.