Că miliardarii „euroasiatici” trag la zonele sărace ca rugina la motoarele lăsate de izbelişte e un lucru ştiut şi clasat. Regiunea transnistreană nu face abstracţie de la această practică.
Potrivit Mold-Street, grupul Sheriff, care concentrează o reţea de afaceri în toate sectoarele economice de pe teritoriul Republicii Moldova controlat de separatiştii de la Tiraspol, a dat lovitura. Proprietarii grupului au devenit parteneri de afaceri cu unul dintre cele mai bogate şi mai mari holding-uri media din Rusia – National Media Group (NMG).
Într-o anchetă realizată de RBC apar, în cadrul companiei Naţionalinaya Seti OOO (Reţeaua Naţională) înregistrată în august, ca fondatori cu cote egale de câte 25%, doi milionari care au activat în funcţii de conducere la companii controlate de Sheriff: Oleg Budak şi Veaceslav Cernikevici. Tot printre fondatori figurează şi National Media Group.
Dar lucrurile se leagă armonios în sens oligarhic abia când ajungem la fotoliul de preşedinte al Consiliului de Administraţie din Cadrul NMG, ocupat, începând de anul trecut, de fosta campioană la gimnastică a Rusiei de la Atena 2004 – Alina Kabaeva, despre care au existat zvonuri că ar avea o relaţie intimă cu Vladimir Putin.
Conform Mold-Street, NMG include REN-TV şi Piaty Kanal, publicaţiile Izvestia şi Tvoi Den, precum şi postul radio Russkaya Sluzhba Novostei. Plus 25% din capitalul postului Pervîi Kanal, cunoscut în Republica Moldova sub denumirea de Prime.
O investigaţie jurnalistică din Rusia a revelat faptul că directorul NMG, Kiril Kovalciuk, se învârte în cercurile de prieteni, parteneri de afaceri şi comilitoni ai liderului de la Kremlin, care au pus căpăstru în prezent celor mai importante resurse economice ale Rusiei.
Recent, grupul Sheriff a făcut obiectul unor investigaţii ale aşa-ziselor „organe de anchetă” din regiunea transnistreană. În urma investigaţiilor s-a descoperit că mai multe companii din regiune şi-au retras sistematic banii şi i-au depozitat în off-shore-uri din Insulele Virgine şi Belize, schemă bancară care ar fi dus la dispariţia a 900 de milioane de dolari. Cap de listă – grupul Sheriff.
Operaţiunile bancare în direcţia off-shore-urilor se făceau prin Agroprombank, iar metoda utilizată, potrivit Alionei Şuliga, şefa direcţiei de monitorizare financiară din cadrul aşa-zisei „bănci republicane transnistrene”, era una clasică: serviciile fictive. Autorii acestor scheme frauduloase procurau mărfuri şi servicii fictive la preţuri foarte mari de la nişte firme off-shore, operaţiuni în urma cărora peste 60 de milioane de dolari, sub formă de taxe, nu ar fi fost încasate la bugetul local al separatiştilor, şi aşa aduşi la pragul comei economice în urma sistării asistenţei financiare a Rusiei.
Însă cumulul ultimilor trei ani, potrivit estimărilor făcute de autoproclamata „administraţie” de la Tiraspol, indică faptul că grupul de companii implicate şi Agroprombank ar fi scos din regiunea transnistreană aproximativ 900 de milioane de dolari, bani dispăruţi în „negura” off-shore-urilor menţionate.