Începând de astăzi, Ucraina găzduieşte exerciţiul multinaţional “Sea Breeze 2015”, în cadrul căruia Republica Moldova participă prin Contingentul Armatei Naţionale, format 102 militari ai Brigăzii de infanterie motorizată „Dacia” şi Batalionul 22 de menținere a păcii.
Exerciţiul multinaţional se va desfăşura până pe 12 septembrie, iar trupele militare vor fi dislocate la Centrul de instruire “Şirokii Lan” din regiunea Nicolacev, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Republica Moldova.
,,Sea Breeze” este un exercițiu de menținere a păcii în spiritul Partneriatului pentu Pace, un program NATO la care Armata Națională a Republicii Moldova participă începând din 2007. În acest an, aplicaţiile reunesc militari din state membre NATO şi non-NATO, cum ar fi Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Suedia, SUA, Turcia şi Ucraina.
“Contribuţia Armatei Naţionale la asigurarea păcii prin participarea în cadrul misiunilor internaţionale este unul din obiectivele mele în calitate de ministru al Apărării. Realizarea acestui deziderat depinde, în mare măsură, de pregătirea contingentului de militari, pregătire care poate fi obţinută în poligoanele de instrucţie şi la exerciţiile multinaţionale din ţară şi de peste hotare”, a precizat ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Şalaru, în cadrul ceremoniei de detaşare a Contingentului Armatei Naţionale.
În cadrul evenimentului, care a avut loc la Ministerul Apărării, Anatol Şalaru i-a îndemnat pe militarii Republicii Moldova care pleacă la aplicaţii să aibă o prestaţie excelentă şi să demonstreze că Armata Naţională este o armată pe care se poate conta, o armată modernă şi europeană, se mai arată în comunicat de presă al instituţiei.
La rîndul său, şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Gorgan a specificat că la exerciţiul din acest an, contingentul Republicii Moldova va participa, în premieră, cu 17 unităţi de tehnică militară, dintre care 14 HMMWV-uri din dotarea Armatei Naţionale.
Parteneriatul pentru Pace vizează crearea unui cadru solid de încredere între statele membre NATO şi state din fosta Uniune Sovietică.