Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis suspendarea pe un termen de 60 de zile a hotărârilor privind aprobarea tarifelor reglementate la distribuţia şi furnizarea energiei electrice şi a gazelor naturale.
Astăzi, în cadrul unei şedinţe, Consiliul ANRE a recomandat operatorilor reţelelor de energie electrică şi gaze naturale să organizeze, în acest segment de timp, un audit, cu selectarea unor companii de profil cu renume mondial, în cadrul căruia să fie verificate cuantumul noilor tarife calculate de operatori şi corectitudinea efectuării acestor calcule.
Reprezentanţii ANRE au explicat că scopul acestui audit extern va fi acela de a înlătura toate suspiciunile consumatorilor asupra temeiniciei hotărârilor Consiliului de Administraţie din 18 iulie 2015 privind aprobarea noilor tarife la energia electrică şi gaze naturale şi asupra corectitudinii calculării acestor tarife. După încheierea auditului extern, Consiliul va examina evaluările prezentate, după care, în funcţie de rezultatele acestora, va reveni la hotărârile sale din 18 iulie 2015 privind aprobarea noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale.
Însă această decizie a ANRE riscă să aprindă un butoi cu pulbere în relaţia Republicii Moldova cu mamutul energetic al Rusiei, compania Gazprom.
Luna trecută, Moldovagaz, principalul distribuitor de gaze naturale din Republica Moldova, controlat Gazprom printr-un capital mixt moldo-rus, a trimis un avertisment către ANRE, prin care i se aducea la cunoştinţă Agenţiei că o eventuală suspendare a noilor tarife la gaze ar putea determina Gazprom să întrerupă aprovizionarea stabilă în perioada rece a anului sau chiar sistarea completă a gazelor.
Moldovagaz menţiona că tarifele reglementate la gazele naturale nu au fost revizuite din toamna lui 2011, iar acest lucru a provocat companiei controlate de ruşi şi întreprinderilor afiliate Moldovagaz pierderi de miliarde de lei.
În prezent, volumul datoriei Moldovagaz către Gazprom se apropie de 6,2 miliarde de dolari. Mai exact, la paritate cu Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova. Defalcată, datoria arată în felul următor: 800 de milioane de dolari sunt ale Chișinăului, iar restul de 5,4 miliarde de dolari sunt datorii acumulate de regiunea transnistreană. Pe primele şase luni ale acestui an, datoria Moldovagaz faţă de Gazprom s-a majorat cu peste 300 de milioane de dolari.
Din datele făcute publice de Gazprom reiese că Republica Moldova cumpără gaz la un preț cu aproape 13% mai mare decât statele din Uniunea Europeană și cu 44% mai scump decât statele din CSI.