Ziua Limbii Române a fost sărbătorită și în regiunea Cernăuți, nordul Bucovinei.
În perioada 31 august – 6 septembrie, diferite asociații, dar și direcţiile instituţiilor de învăţământ cu limba română de predare din regiunea Cernăuţi au organizat mai multe manifestări culturale dedicate Zilei Limbii Române. Duminică, suita acestor evenimente s-a încheiat la Cernăuţi. În incinta sediului Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” a avut loc o întâlnire a comunităţii româneşti din regiune şi din România, scrie Euromedia. Gazdele, Vasile Bâcu, preşedintele societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi şi vicepreşedintele societăţii – Nicoale Şapcă, au prezentat oaspeţii veniţi din întreaga regiune şi din majoritatea judeţelor din România pentru a fi alături la zi de sărbătoare de românii din nordul Bucovinei. Printre invitaţii de onoare s-au numărat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Sebastian-Ioan Hotca, Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi, împreună cu întregul corp diplomatic român acreditat în Cernăuți. În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate noile apariţii editoriale din Cernăuţi.
,,Limba este primul element care ne face să fim cine suntem şi ceea ce suntem. Suntem români prin limbă şi istorie, prin ataşamente colective şi experienţe personale unice, trăite în şi prin limba română. La Cernăuţi limba română este un element statornic de mândrie, un reper identitar. Indiferent unde se găsesc românii pe glob, cred că mulţi se uită la Cernăuţi cu respect şi mândrie românească. Cernăuţiul este asociat cu Mihai Eminescu şi cu dascălul acestuia, Aron Pumnul. Este asociat cu diversitatea culturală, cu respectul pentru originile şi cultura celuilalt şi cu mari personalităţi ale culturii române”, a declarat Sebastian-Ioan Hotca, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.
Tot în contextul sărbătorii, redacţia română a companiei regionale de stat de radio şi televiziune „Bucovina” a pregătit un film documentar în premieră absolută – „Satul, de pe două hărţi”, realizat de Leonid Parpauţ şi Iulia Toderean.
Evenimentele festive au continuat la monumentul poetului Mihai Eminescu din centrul oraşului Cernăuţi, unde reprezentanţi ai autorităţilor ucrainene şi române au depus coroane şi jerbe de flori.
Ulterior, la Palatul Academic din centrul regional s-a desfăşurat spectacolul „Limba noastră cea română”, la care au participat îndrăgiţi interpreţi de muzică populară din regiunea Cernăuţi şi România: Corul popular „Dragoş Vodă”, ansamblul folcloric „Fetele din Bucovina”, ansamblul folcloric „Izvoraş”, condus de Victoria Costinean, Ansamblul „Perla”, Nicolae Mintencu, Igor Costea şi Nicoleta Petriuc, Gheorghina Pascal, Sofia Roşca, precum şi Celina Gherghelaş din Botoşani şi Ilie Caraş din Bucureşti.