Laura Ștefan, specialist anti-corupție, Expert Forum (EFOR) din București a vorbit marți la Chișinău despre rolul societății civile în prevenirea și combaterea corupției.
La prima sesiune din cadrul conferinței de două zile – ”Anticorupția: Situația actuală și studiul de caz al României”, societatea civilă a avut ocazia să înțeleagă sistemul judiciar român și care sunt pașii necesari pentru a ieși din cercul vicios al corupției. Au fost atinse subiecte precum transparența în decizii, mobilizarea societății civile, cadrul instituțional în domeniul achizițiilor publice din România, dar și responsabilitatea instituțională, principiul proporționalității.
”Suntem cu toții în căutarea unor soluții miraculoase, iar ele nu există. Există doar cărări bătute, care înseamnă: independența organelor de aplicare a legii; independența procuraturii și independența sistemului judiciar”, a spus Laura Ștefan.
Tot despre independența procurorilor a vorbit în cuvântul său de deschidere a conferinței Wicher Slagter, șef al Secției Politice și Economice, Delegația UE în Republica Moldova. Totodată, Slagter a avertizat despre faptul că este inacceptabilă situația din sistemul bancar, iar Uniunea Europeană dorește să vadă pași bine determinați în lupta împotriva corupției.
Ulrike Knotz, ambasador al Germaniei în Republica Moldova, a menționat că Republica Moldova trece prin momente foarte dificile și se confruntă cu adevărate provocări politice. Guvernul german susține acțiunile Moldovei pentru lupta împotriva corupției, iar experiența României în eradicarea corupției poate fi un punct de referință pentru Republica Moldova, consideră Knotz.
Miercuri va avea loc cea de a doua parte a conferinței ”Anticorupția: Situația actuală și studiul de caz al României”, invitați speciali fiind șeful-adjunct al Direcției Naționale Anticorupției (DNA) din România – Nistor Călin și membrul Consiliului Superior al Magistraturii din București, judecătorul Cristi Danileț.