Propagandiştii Kremlinului îşi continuă scenaristica legată de protestele din PMAN, şi anume că ar fi un „produs politic”, şi nu o reacţie a populaţiei în faţa condiţiilor extreme de trai şi a corupţiei scăpate de sub control cu care se confruntă Republica Moldova.
„Când vorbim despre Moldova, vorbim despre un fel de stat eșuat”, a declarat într-un interviu pentru Sputnik șeful Centrului European pentru Analiză Geopolitică, Mateusz Piskorski.
Piskorski susţine că la Chişinău ar fi folosite „de o parte din opoziţie aceleaşi metode” care „au fost folosite în Ucraina, Georgia și alte țări post-sovietice”. Însă nu precizează care ar fi aceste „metode”, ci elimină doar ipoteza unui amestec extern în protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Este mai degrabă o luptă internă între diverse elite politice și de afaceri din Moldova”, subliniază în interviu șeful Centrului European pentru Analiză Geopolitică.
Mateusz Piskorski mai spune că în protest ar fi investite sume mari de bani – ipoteză „new entry” în mesajele propagandistice ale Moscovei.
„Protestul ar putea să țină destul de mult, cel puțin până se face frig pe străzi sau până la sfârșitul toamnei. Nu cred că vor fi schimbări majore în guvern sau în funcțiile și instituțiile cheie, însă ar putea exista unele schimbări cosmetice. Aceste schimbări însă nu vor fi din cauza protestelor, ci mai degrabă ca rezultat al negocierilor între elite”, mai afirmă Piskorski.
Numele lui Piskorski este strâns legat de jocurile geopolitice ale Rusiei. În acest an, polonezul a fost printre fondatorii partidului Zmiana, o construcţie politică cu „misiune moscovită”, după cum au catalogat-o mulţi analişti, axată pe propagarea în societatea poloneză a viziunii Kremlinului asupra conflictului separatist din estul Ucrainei.