Nistor Călin, procurorul-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupției (DNA) și Cristi Danileț, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din București au vorbit miercuri la Chișinău despre experiența României din ultimii 10 ani în lupta împotriva corupției și reformele în justiție.
”Nu există o formulă magică a combaterii corupției. Ce poate face România este să împărtășească din experiența sa. A fost o muncă grea, iar rezultatele au întârziat să apară. Efectele, însă, au fost extraordinare. Astăzi 90% din inculpații trimiși în judecată de către DNA sunt condamnați. Încrederea populației în justiție s-a dublat în ultimii 10 ani ajungând la peste 60%, DNA fiind pe primul loc în încrederea populației”, a declarat Nistor Călin.
Pentru a ajunge la astfel de rezultate a fost nevoie de eforturi conjugate, a precizat procurorul-șef adjunct al DNA. Indispensabile au fost presiunile din partea societății civile, din partea organizațiilor internaționale, dar și o importantă voință politică, a adăugat acesta. ”Dacă ar fi știut politicienii despre rezultatele care vor urma, nu ar fi creat niciodată DNA”, a conchis Nistor Călin.
Cristi Danileț a îndemnat sistemul judiciar din Republica Moldova să elimine subiectivismul și a subliniat că reforma în justiției trebuie să includă orice entitate implicată în sistemul justițiar și nu doar judecătorii sau procurorii. Totodată, judecătorul a accentuat: ”Dacă nu există o justiție independentă, nu există democrație. Societatea civilă trebuie să fie prima care trebuie să lupte pentru independeța justiției. Chiar dacă politicienii sunt cei mai puțini interesați în reforma justiției, anume justiția este cea care influențează mersul politic.”
Conferința este parte a proiectului ”Societatea civilă împotriva corupției”, implementat de Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE), în colaborare cu Institutul de Politici Europene de la Berlin și este finanțat de guvernul German.