Printre tinerii care au sosit din Republica Moldova, în anii ’90, să studieze în România s-a numărat și Tania Cuzmin. Ea locuiește, în prezent, în Bacău, este căsătorită, a devenit și mamă, iar concitadinii ei o cunosc datorită activității artistice: decorează pereții grădinițelor, dar și ai camerelor de acasă ale prichindeilor, cu picturi inspirate din desenele animate.
Tania a pictat mulți Miki Mouse și pitici, dar alteori a fost nevoită să zugrăvească apartamentele unor proprietari moscoviți exigenți. Să-i ascultăm, așadar, povestea.
Nisporeni e un raion situat în vestul Republicii Moldova, vecin cu județul Iași. Orașul reședință de raion se numește tot Nisporeni. Potrivit Wikipedia, populația Nisporeniului numără un pic peste 11.000 de locuitori. Împrejurimile sunt cultivate cu viță de vie, suprafața viticolă însumând 700 de ha, iar cel mai cunoscut produs vinicol este Spumantul de Nisporeni. Așadar, agricultura este baza economiei raionale, industria fiind slab dezvoltată. Tania Cuzmin, după absolvirea școlii generale, nu a optat pentru un liceu cu profil agrar. A avut ambiții elevate. A vrut să ajungă artistă. A dat examen la liceul din Nisporeni, dar când s-a dus să vadă rezultatele, s-a văzut înscrisă pe niște liste cu alți elevi care urmau să meargă la studii în România. Și-a anunțat părinții că va trece Prutul să studieze la Iași. ”Ai mei au fost de acord să merg în România. Tata îi aprecia pe români. Îmi spunea deseori că românii sunt buni, că el s-a săturat de ruși. Ce-i drept, Nisporenii sunt și aproape de Prut. Tata îmi spunea că dacă urc pe casă seara, pot vedea luminile satelor de pe malul celălalt.”
Cursa feroviară Chișinău-Iași a devenit la începutul anilor ’90 cea mai aglomerată din Republica Moldova. Liceeni și studenți luau cu asalt vagoanele ca să coboare, la capătul călătoriei, în gara din Iași sau mai departe, în celelalte mari orașe ale României. Tania a călătorit și ea în compartimentele înghesuite, împreună cu tineri adunați de prin toate raioanele, ca să ajungă în Țara Mamă, despre care cu numai câțiva ani în urmă, părinții și bunicii lor încă le mai povesteau cu teamă. Lipsa de informații obiective despre România determina uneori reprezentări caraghioase. ”O prietenă mi-a spus că Brăila e undeva în munți. Eu nu știam absolut nimic despre geografia țării. Știam însă că aici se vorbește limba română mult mai corect decât la noi. Unele nume însă îmi păreau ciudate. De pildă, Marcela. Niciodată nu auzisem acest nume în Basarabia.”
Tania a studiat artele la Iași. Liceul și Institutul. Într-una din vacanțe, a ajuns la Moscova. Nu, nu ca turistă! S-a dus să muncească, așa cum făceau atunci și fac și în prezent mulți moldoveni. A dat cu bidineaua toată vara. ”Îmi doream foarte mult un calculator. Nu aș fi avut cum face rost de bani dacă mergeam să muncesc undeva. Aveam o prietenă cu familie în Moscova. Ea a venit cu ideea să mă duc să lucrez acolo. Alor mei le-am spus că merg în practică, să pictez icoane și biserici. Am lucrat pentru un proprietar de apartament care verifica netezimea pereților cu o monedă. Dacă moneda nu se lipea perfect pe perete, ne tăia din bani! Am stat ilegal în Moscova. Dacă mă oprea vreun polițist, aveam deja pregătite rublele în portofel.” Important este că Tania, fire ambițioasă, a strâns bani să cumpere un calculator. În anii 90, nu mulți tineri se puteau lăuda cu un PC. În anii facultății l-a cunoscut pe Ioan Cuzmin, viitorul soț. ”A venit cu mai mulți băieți la o petrecere. Era foarte speriat, fiindcă auzise că la chefurile de moldoveni iese cu scandal. Nu s-a întâmplat nimic, ne-am distrat de minune.” Mai târziu s-au căsătorit, au devenit părinți. Tania a reușit să obțină cetățenia română.
Pictoriță cu diplomă, Tania a decis să trăiască de pe urma talentului ei. A ales designul, întrucât oferă șanse mai bune de câștig.