Lucrările de construcție a gazoductul Ungheni-Chișinău vor demara la începutul anului 2016, iar încheierea lor este preconizată pentru mai 2018. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, în cadrul ședinței comune de marți a Guvernului Republicii Moldova şi Guvernului României.
Bride a declarat că în prezent este elaborat Studiul de fezabilitate pentru construcţia gazoductului, după aprobarea căruia va fi realizat proiectul tehnic, apoi vor începe lucrările de construcție.
Cu referire la interconexiunile electrice, ministrul Economiei a precizat că în prima etapă este planificată construcția primelor 2 din cele 3 linii de interconexiune cu sistemul electroenergetic al României, mai exact Staţia Back-to-Back Vulcăneşti + Linia Vulcăneşti-Chişinău și Staţia Back-to-Back + Linia RO-Ungheni-Străşeni. Pentru a accelera lucrările au fost create Grupurile de lucru la nivel de experți din Republica Moldova și România, a spus Bride. În cea de-a doua etapă va fi analizat raportul de la BERD privind selectarea Consultantului pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru cele trei interconexiuni.
În același context, ministrul Economiei a menționat organizarea, în perioada 14-17 octombrie 2015, la București, a reuniunii celei de a VIII-a a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică dintre Republica Moldova şi România. În cadrul reuniunii va fi semnat Protocolul Comisiei Mixte și Memorandumul de cooperare între Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Moldova (APPIM) şi Asociaţia Parcurilor Industriale, Tehnologice, Știinţifice şi a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR). După acestă ședință va avea loc expoziţia „Fabricat în România”, la care Republica Moldova beneficiază de un spaţiu expoziţional gratuit (circa 200 m2) oferit de București, ca urmare a înţelegerilor convenite la nivel bilateral. Totodată, este prevăzută participarea copreședinților Comisiei Mixte la deschiderea pavilionului Republicii Moldova, unde vor fi prezente companii din domenii de interes strategic pentru piața românească.