La Chișinău se va deschide o unitate de primire urgentă în cadrul unui proiect comun implementat de către Ministerul Sănătății din Republica Moldova cu suportul ministerului de resort din România.
Anunţul a fost făcut public astăzi de ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, în cadrul unei conferinţe de presă alături de ministrul Sănătăţii de la Bucureşti, Nicolae Bănicioiu, aflat într-o vizită la Chişinău.
Potrivit Ruxandei Glavan, unitatea, construită pe domeniul Institutului de Medicină de Urgenţă, are trei nivele, fiecare etaj însumând aproximativ 1.000 de metri pătraţi, un bloc operator nou şi o sală de trezire a pacienţilor post-operatori.
„Astăzi am analizat tot ce înseamnă oportunități noi pentru dezvoltarea proiectelor care sunt în curs, dar și oportunitatea identificării anumitor alocații financiare suplimentare pentru Institutul de Medicină de Urgență, în special pentru crearea unei unități de primiri urgență”, a declarat ministrul Ruxanda Glavan.
De asemenea, potrivit Ruxandei Glavan, cei doi au discutat şi despre posibilitatea extinderii proiectului transfrontalier SMURD 2, care se află deja la faza de implementare, şi posibilitatea alocării resurselor financiare pentru 200 de ambulanțe de tip B și C, recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în privinţa sistemelor de medicină urgentă.
Conforma Realitatea.md, cei doi miniștri au programată pentru ziua de mâine o vizită la Institutul Oncologic, unde vor încerca să identifice posibilități de finanțare pentru dezvoltarea serviciului de planificare a radioterapiei.
„Am găsit o persoană de dialog și tocmai de aceea, imediat după ședința comună de Guvern, iată-ne împreună pentru a dezbate și a pune practic în aplicare tot ceea ce s-a discutat acolo. Este vorba de cooperare în domeniul oncologiei în primul rând, unde într-adevăr este o necesitate și, mai ales, pentru că și în România avem aceiași problemă, încercăm ca împreună să dezvoltăm toate capabilitățile medicale, a îmbunătăți protocoalele terapeutice și accesul pacienților către tratamente de ultimă generație”, a explicat ministrul Sănătăţii de la Bucureşti, Nicolae Bănicioiu, arătându-se încrezător că cele două ministere vor putea dezvolta cooperarea pe toate ariile terapeutice pe care le gestionează, inclusiv partea de schimb și training de medici și asistenți.
„Discutăm și de partea de sprijin financiar și sunt proiecte concrete pe care Guvernul Republicii Moldova le propune, iar Guvernul României întotdeauna a fost receptiv la aceste propuneri. Cred că împreună putem desăvârși și partea de politică de sănătate, la fel, împărtășind experiențe comune, pentru a scurta timpul de așteptare pentru a implementa noi măsuri legislative, noi tratamente care trebuie să intre mai deverem în uzul sistemului și în beneficiul pacienților și cred că această vizită va fi de bun augur. Sper ca toți cei care lucreaxă cu noi să pună în aplicare tot ceea ce decidem astăzi”, a mai menţionat minsitrul Bănicioiu.
Vizita lui Nicolae Bănicioiu loc la câteva zile după ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, de la Constanța, unde au fost discutate două subiecte importante pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova – urgențele medico-chirurgicale și serviciul radio-terapie din cadrul Institutului Oncologic.
În baza acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind ajutorul reciproc pentru intervenții transfrontaliere în caz de urgențe medicale, cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului beneficiază de îngrijiri calificate în situații de urgență. Primul centru al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din Republica Moldova a fost inaugurat la Bălți în august 2014. Pentru susținerea proiectului SMURD, Guvernul României a donat Republicii Moldova până acum 5 autospeciale performante pentru acordarea ajutorului în situaţii de urgenţă: două ambulanţe de tip “C” – pentru terapie intensivă, dotate cu echipament medical performant, iar altele trei, de tip “B” – care au la bază echipament de resuscitare pentru transportarea pacientului la spital.