Anatol Şalaru, ministrul Apărării de la Chişinău, este profund nemulţumit de bugetul armatei Republicii Moldovei, despre care spune că este inferior celui din regiunea transnistreană.
Invitat în emisiunea „Alb&Negru” de la Unimedia, ministrul Apărării a precizat că bugetul alocat sectorului de apărare este „foarte mic, chiar mai mic decat în regiunea transnistreană, deoarece ei, pe lângâ cele aproape 18 milioane de euro prevăzute în buget, mai beneficiază de salarii din Rusia, au acces nelimitat la armament rusesc, mai au 2.200 de militari şi ofiţeri ruşi din trupele de ocupaţie”.
Anatol Şalaru a mai afirmat că separatiştii de la Tiraspol sunt mai puternici decât Republica Moldova din punct de vedere militar.
„Deși mulți miniștri de până la generalul Troenco aveau sarcina să distrugă Armata Națională și să vândă armamentul, domnul Troenco a relansat repararea și modernizarea tehnicii militare. Astăzi datorită lui Troenco și a generalului Gorgan avem capacitatea de a face față separatiștilor, nu știu cât va putea dura rezistența, dar capacitate avem”, a adăugat ministrul Apărării.
Omologul său de la Bucureşti, Mircea Duşa, anunţa în luna mai disponibilitatea României de a acorda asistenţă tehnico-materială privind consolidarea capacităţii de apărare a Republicii Moldova.
Ministrul Anatol Şalaru este cunoscut pentru convingerile sale nord-atlantice în materia siguranţei naţionale, lucru nu foarte agreat în ambientul de la Chişinău. Şalaru a fost audiat vineri la Procuratura Generală pentru declarațiile sale pro-NATO. „A fost depusă o plângere la Procuratura Generală semnată de un fost DJ de la un post de radio Ostalep. Probabil vroia să iasă din anonimat și vrea să se facă și el cunoscut. El a cerut să fiu anchetat, pedepsit pentru declarațiile mele pro NATO referitor la o armată unică cu armata NATO”, a explicat ministrul Apărării.
Fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a declarat pentru Realitatea.TV că în solicitarea sa, înregistrată pe data de 3 septembrie, cere tragerea la răspundere administrativă a ministrului Șalaru pentru abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Ostalep insistă pe tragerea la răspundere administrativă a oficialului, deoarece un proces penal ar dura prea mult timp, în condițiile actuale din Republica Moldova.
Ministrul Apărării i-a replicat lui Ostalep că nu renunță la declarațiile sale și că intenţia sa este ca până la finalul mandatului de ministru să aducă armata naţională la standardele şi performanţele NATO, astfel încât atunci când se va decide politic aderarea Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică, forțele armate să fie pregătite.
,,Este o declarație politică pe care mi-o asum și la care nu renunț, probabil îi deranjează pe unii de la Partidul Comuniștilor când aud de NATO li se face rău și când aud de simbolurile sovietice și de muzeul ocupației sovietice își pierd cunoștința. Am dus un memoriu scris l-am pregătit, l-am depus acolo ce am avut eu în vedere prin aceste declarații. Procuratura a fost foarte amabilă și foarte deschisă și nu e vorba de dosar penal. Urmează să analizeze și o să se ia o decizie, dar sunt declarații politice”, a detaliat ministrul Apărării.
Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a efectuat o vizită oficială la București în perioada 19-21 august. În cadrul acestei deplasări, Șalaru a declarat că obiectivul pe termen lung al Republicii Moldova este de a deveni stat membru al NATO.