Piotr Wach, unul dintre cei mai buni cunoscători ai Republicii Moldova din cadrul APCE, spune că raportorii APCE au menționat în repetate rânduri situația neclară din sistemul bancar.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, Wach afirmă că protestele din Chişinău sunt justificate, însă demisia şefului statului ar arunca Republica Moldova din nou în blocaj, chiar dacă „ar avea sens într-un fel”.
„Poziția președintelui este slabă în Moldova. Președintele neavând suficientă putere, s-a limitat să facă doar pași formali (în cazul delapidărilor din sistemul bancar – n.r.). Pe de altă parte, sunt de părere că demisia președintelui nu aduce nimic bun țării. Alegerile vor veni oricum într-un an, iar data trecută Moldova a pierdut peste doi ani ca să aleagă un președinte cu majoritatea parlamentară necesară de două treimi. Cred că doar printr-un acord inteligent cu Partidul Comunist se poate evita repetarea acestei situații”, a comentat oficialul APCE.
De asemenea, în interviu este abordat şi subiectul regiunii autonome găgăuze. Întrebat de Europa Liberă despre ce va discuta cu Irina Vlah, başcanul regiunii, la Paris, unde aceasta a fost invitată pentru discuții cu Comitetul Permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Piotr Wach a răspuns: „Parlamentul local din Găgăuzia și doamna bașcan au o serie de lucruri de discutat la Paris. Cel mai important dintre acestea este lipsa de coerență dintre legile specială cu privire la Găgăuzia și legile care sunt votate in parlamentul de la Chișinău. O serie de chestiuni sunt neclare. Desigur, cei din Găgăuzia doresc să câștige cât mai mult posibil, ceea ce nu convine Chișinăului. Este nevoie de dialog. Trebuie operate o serie de schimbări în lege, care să facă mai ușoară cooperarea dintre regiunea autonomă și Chișinău. Să nu uităm că discutăm despre o regiune foarte săracă, iar Chișinăul declară că a investit mult efort și bani acolo pentru revitalizarea economiei. Nu este, se pare suficient, rezultatele nu sunt satisfăcătoare până acum. O altă chestiune care chiar dacă nu va fi discutată la Paris este importantă, este poziția Găgăuziei în privința unei soluții pentru chestiunea transnistreană. Este foarte posibil să nu fie de acord decât în cazul în care soluția ce va fi găsită pentru regiunea transnistreană va prezenta același grad de autonomie ca și pentru Găgăuzia. Cu alte cuvinte, ei doresc același nivel de autonomie ca și regiunea transnistreană, dacă se va ajunge la o astfel de situație”.