Experții Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE) consideră că fiecare zi de fonduri blocate din partea Uniunii Europene sporesc riscul ratării unei sume mult mai mari. Potrivit lor, Republica Moldova riscă să piardă anul viitor 1,3 miliarde lei din partea Uniunii Europene dacă nu obțin cele 850 milioane de lei planificate pentu anul acesta.
Autorii notei analitice afirmă că sumele înghețate de Uniunea Europeană reprezintă tranșele planificate în cadrul programelor de suport bugetar sectorial, unde toate sumele sunt direct legate de reforme și acțiuni exacte finanțate de UE de la un an la altul. Astfel, autorii consideră că blocarea tranșelor pentru anul 2015 și suspendarea de către Ministerul Finanțelor a achizițiilor publice, plasează Guvernul în imposibilitatea de a realiza majoritatea acțiunilor și reformelor pentru care Republica Moldova ar urma în anul 2016 să recepționeze suport bugetar.
Cele mai afectate sectoare ar putea fi reforma justiției, sectorul energetic, cu proiectul construirii gazoductului Ungheni-Chișinău, învățământul vocațional unde era planificat să fie reabilitate 5 centre de excelență, dar și mediul de afaceri din zonele rurale unde urmează a fi create 2 incubatoare de afaceri și create cel puțin 450 de locuri de muncă.
Textul integral al Notei Analitice privind asistența externă a Uniunii Europene poate fi accesată aici.