Prim-ministrul Valeriu Streleț a discutat, la New York, cu președintele României, Klaus Iohannis.
Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc în cadrul desfășurării sesiunii a 70-a a Adunării Generale ONU. Discuțiile au vizat dezvoltarea cooperării bilaterale, fiind salutată, în acest sens, desfășurarea recentă a ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României.
În cadrul întrevederii, premierul Streleț și președintele Iohannis s-au referit la domeniile importante de cooperare între cele două state, în special la cele din sfera energetică și comercial-economică, precum și la perspectiva valorificării asistenței rambursabile a României oferite Republicii Moldova.
Președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea României pentru parcursul european al Republicii Moldova și implementarea agendei de reforme proeuropene. Potrivit unui comunicat de presă al Executivului de la Chișinău, cei doi oficiali au mai abordat subiectul situației regionale de securitate și al evoluțiilor pe plan internațional.
Ședința comună de Guverne România-Republica Moldova a avut loc la Neptun (Constanța), pe 22 septembrie. Una dintre deciziile luate în cadrul reuniunii vizează acordarea din partea României a unui împrumut de 150 de milioane de euro rambursabil pe o perioadă de cinci ani Republicii Moldova. În cadrul ședinței a fost parafat şi un acord de ajutor nerambursabil din care vor fi finanţate proiecte de interconectare energetică între cele două state. „Republica Moldova să atingă ceea ce România a dobândit deja – o independenţă care să o scutească de un şantaj energetic”, a explicat premierul Victor Ponta. Prim-ministrul Streleț a anunțat că autoritățile de la Chișinău vor adopta facilități pentru anumite firme românești care investesc în Republica Moldova, astfel încât România să devină principalul investitor. Militanții pentru Unire au organizat un miting în timpul ședinței, în cadrul căruia au cerut autorităților de pe ambele maluri ale Prutului adoptarea de urgență a unei agende clare a Unirii până în 2018, având în vedere lipsa de sustenabilitate economică și socială a Republicii Moldova. Una dintre revendicările principale ale manifestanților – interconectarea energetică a României şi Republicii Moldova, și-a găsit soluționarea la masa de discuții purtate la reuniunea comună.