Laţul crizei financiare din regiunea transnistreană se strânge şi mai mult. Începând de joi, locuitorii teritoriul Republicii Moldova ocupat ilegal de separatiştii de la Tiraspol vor primi salariile mai mici cu 5%.
Potrivit TRM, autoproclamatele „autorităţi” separatiste explică aceste amputări de salarii prin scăderea preţurilor de consum cu circa 1%, dar şi prin defalcările tot mai reduse la bugetul regiunii.
De cealaltă parte, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, încearcă să atenueze populist la nivelul comunicării publice efectele acestei măsuri, tunând şi fulgerând la adresa aşa-zisului „Legislativ”, enervat că s-ar căuta tergiversarea unor anumite proiecte de susţinere socială a populaţiei şi de impulsionare a motorului economic al regiunii.
„Încercările noastre de a-i proteja pe cetăţeni în baza unor decizii şi iniţiative legislative sunt blocate, dintr-un motiv sau altul. Oamenii sunt lăsaţi singuri în faţa problemelor. Acest scenariu nu mai poate continua”, a declarat Şevciuk, conform sursei citate.
La începutul lunii septembrie, Evgheni Şevciuk i s-a plâns vicepremierului rus Dmitri Rogozin de situația socio-economică dificilă din regiunea transnistreană, admițând că relațiile comerciale cu Uniunea Europeană generează dinamica la Tiraspol.
Așa-zisul „președinte” de la Tiraspol a declarat în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu Rogozin la Moscova că factorii externi care afectează potențialul economic al regiunii transnistrene au redus serios posibilitățile bugetului de a-și îndeplini funcțiile sociale.
Șevciuk a precizat că dacă Uniunea Europeană va anula preferinţele comerciale pentru întreprinderile din regiune, populaţia, în frunte cu cetățenii ruși, va sărăci şi mai mult.
Presa de opoziție de la Tiraspol scrie că de-a lungul mandatului lui Șevciuk, tarifele la utilitati au crescut cu o medie de peste 50%, așa cum au crescut și prețurile. ,,De la statul social al lui Igor Smirnov s-a ajuns la politica terapiei de șoc”, notează Openpmr.