Principele Radu, soțul Principesei Margareta, aflat într-o vizită la Comrat, centrul administrativ regiunii autonome găgăuze, a dezvăluit că are rădăcini găgăuze pe linie maternă.
„Pentru autor, vizita de astăzi este un moment simbolic, având în vedere rădăcinile găgăuze pe linie maternă, rădăcini care nu au putut fi cercetate şi aprofundate prin experienţe proprii în trecut, din motive politice şi logistice. Iată că, după aproape 30 de ani de viaţă, calc pragul poporului bunicilor mei şi al locurilor de unde aceştia s-au refugiat în România din calea armatelor roşii”, scrie Principele Radu într-un jurnal de călătorie pe pagina web a Familiei Regale.
De menţionat că într-o întâlnire organizată la Universitatea din Comrat, Principele s-a adresat audienţei – formate din cadre universitare, oficiali, studenţi şi părinţi – în limba găgăuză.
În perioada 28-29 septembrie, Principele Radu a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, la Chişinău şi la Comrat, aceasta fiind prima vizită a unui membru al Familiei Regale a României în Găgăuzia.
Principele Radu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. De asemenea, Alteța Sa a avut o întâlnire cu primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Academiei de Științe a Moldovei. În acest context, Principele a făcut o donație de carte Universității. De asemenea, Principele a mai vizitat Universitatea Agrară de Stat a Moldovei și Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău.
La Comrat, Principele Radu s-a întâlnit cu Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei, precum și cu reprezentanți ai Comitetului executiv al regiunii autonome. În cadrul vizitei effectuate la Comrat, Principele a declarat că Bucureștiul va ajuta cât va putea de mult autonomia găgăuză a Republicii Moldova. „Ministerul Educației al României este pregătit să acorde sprijin găgăuzilor în studierea limbii române, prin intermediul Centrului de Informare de la Comrat. Găgăuzi nu sunt atât de mulți în lume, dar voi ați putut demonstra faptul că sunteți adevărații patrioți ai pământurilor care v-au primit. În același timp, voi ați reușit să vă păstrați limba, rădăcinile naționale și identitatea”, a declarat Principele Radu.
În cadrul întrevederii cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, discuțiile au fost purtate în cele trei limbi care se vorbesc în regiune: româna, rusa și găgăuza. ,,Discutăm cu dumnevostră în cele trei limbi – rusă, găgauză și moldovenească, deoarece în regiune acestea au statut oficial”, a spus Vlah.
Guvernatorul Găgăuziei a amintit că Guvernul de la București a oferit sprijin financiar pentru efectuarea mai multor lucrări de echipare, mobilare și reparare a mai multor grădinițe din regiune. Totodată, Irina Vlah a apreciat faptul că pe fondul cooperării dintre Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea Dunării de Jos din Galați, profesorii și locuitorii Găgăuziei au reușit să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare în limba română. În același timp, Vlah a precizat că România a alocat resurse și pentru lichidarea pesticidelor şi substanţelor chimice periculoase aflate pe teritoriul autonomiei, iar în viitorul apropiat, autoritățile de la București vor sprijini material modernizarea corpului chirurgical al spitalului din Comrat.
La masa discuțiilor dintre Alteța sa Regală și bașcanul Irina Vlah a luat parte și președintele Adunării Populare Dimitri Konstantinov, care a subliniat faptul că „găgauzii nu sunt separatiști, după cum mulți afirmă greșit” și că „Găgăuzia se află în componența Republicii Moldova și respectă legislația acestui stat, armonizând-o cu legislația locală pentru binele locuitorilor regiunii. Noi colaborăm la fel cu autoritățile Moldovei, Rusiei, Turciei, României, și suntem deschiși pentru cooperare cu toți”, a declarat Konstantinov.
Prezent la întrevedere, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, a menționat că în Cabinetul de miniștri a dezvoltat o relație de colaborare constructivă cu Irina Vlah și că titlul de doctor în științe este un plus pentru acest raport. ,,Găgăuzia are un enorm potențial, iar găgăuzii sunt renumiți și peste hotarele Republicii Moldova”, a precizat Duca.