O veritabilă încleştare economică între concernul Sheriff, cel mai mare contribuabil la bugetul regiunii transnistrene, şi investiţiile ruseşti pe teritoriul separatiştilor.
Presa de la Moscova scrie că grupul Sheriff a blocat investiţiile ruseşti în regiunea transnistreană. Potrivit Mk.ru, concernul comercial a devenit un adevărat gigant monopolist care cucereşte teren după teren în toate segmentele economiei, iar orice investiţie făcută în stânga Nistrului intră imediat într-un conflict de interese cu grupul Sheriff.
Publicaţia notează că la baza acestui monopol stau şi nenumăratele indulgenţe de care concernul Sheriff a avut parte în timpul conducerii lui Igor Smirnov, ajungându-se ca în prezent holdingul să deţină o influenţă asupra unui mare număr de aşa-zişi „deputaţi” ai Sovietului Suprem din regiune.
Grupul Sheriff a făcut recent obiectul unor investigaţii ale autointitulatelor „organe de anchetă” din regiunea transnistreană. În urma investigaţiilor s-a descoperit că mai multe companii din regiune şi-au retras sistematic banii şi i-au depozitat în off-shore-uri din Insulele Virgine şi Belize, schemă bancară care ar fi dus la dispariţia a 900 de milioane de dolari. Cap de listă – grupul Sheriff. Operaţiunile bancare în direcţia off-shore-urilor se făceau prin Agroprombank, iar metoda utilizată, potrivit Alionei Şuliga, şefa direcţiei de monitorizare financiară din cadrul aşa-zisei „bănci republicane transnistrene”, era una clasică: serviciile fictive. Autorii acestor scheme frauduloase procurau mărfuri şi servicii fictive la preţuri foarte mari de la nişte firme off-shore, operaţiuni în urma cărora peste 60 de milioane de dolari, sub formă de taxe, nu ar fi fost încasate la bugetul local al separatiştilor, şi aşa aduşi la pragul comei economice în urma sistării asistenţei financiare a Rusiei.