Economia Republicii Moldova nu poate să susțină nici statul propriu-zis, din motive structurale. Aceasta este opinia expertului Fundației Universitare a Mării Negre, Petrișor Peiu, care a explicat în cadrul dezbaterii ,,Republica Moldova – Ultima noapte de iluzii, întâia zi de realism” că până acum, economia statului de la est de Prut a fost susținută din afară.
Expertul FUMN a precizat că economia Republicii Moldova a fost sprijinită prin remitențe, în primul rând, în al doilea rând prin bani nerambursabili oferiți de partenerii de dezvoltare, și prin creditele destul de mici oferite de BERD și BEI. ,,Pe fondul crizei bancare, toți și-au sistat programele de asistență financiară și au scăzut foarte tare remitențele”, a declarat Petrișor Peiu, care a povestit cum soluția la care a apelat Chișinăul a fost dialogul cu Fondul Monetar Internațional, în speranța încheierii unui acord de finanțare. ,,A venit o misiune tehnică, a stat două săptămâni și a plecat”, a spus Peiu. Autoritățile Republicii Moldova au de ales să administreze fie nemulțumirea generalizată a populației pe marginea îndeplinirii precondițiilor semnării unui memorandum cu FMI, fie intrarea în incapacitate de plată, a menționat acesta.
Este România cea chemată să ofere un plan Republicii Moldova? Ce fel de plan poate să ofere România? , întreabă retoric Peiu. ,,Este o poveste că Rusia este concentrată să sprijine Republica Moldova. România este singura interesată. Ca dimensiune, față de cea a Republicii Moldova și ca distanță economică relativă, sunt optime pentru ca România să fie principala entitate care să ofere un plan Republicii Moldova”, a punctat specialistul în economie.
Petrișor Peiu a menționat că este necesară o expansiune economică a României în Republica Moldova, o abordare unitară, pe termen lung și cu resurse ample, nu numai pe dimensiunea investițiilor, ci și prin susținerea comerțului. În încheiere, expertul a mai precizat că și populația României demonstrează apetit investițional față de Republica Moldova.
Dezbaterea publică ,,Republica Moldova: Ultima noapte de iluzii, întâia zi de realism” este organizată de Fundația Universitară a Mării Negre și New Strategy Center, în parteneriat cu ziarul Adevărul și revista Foreign Policy România.