Români din regiunea Cernăuţi au participat în România, în acest weekend, la cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Populară „Dan Decebal Chitic”, organizat în localitatea Păltiniş, judeţul Botoşani.
La eveniment au luat, de asemenea, parte şi români din Republica Moldova.
Alegerea localităţii Păltiniş pentru ediţia din acest an a Festivalului este strâns legată de biografia marelui virtuoz al acordeonului Dan Decebal Chitic. Născut la Dărăbani, acordeonistul a cutreiert toate comunele de pe malul Prutului în anii consacrării sale, iar Păltinişul a fost una dintre cele mai îndrăgite şi des frecventate dintre localităţile în care răsunat talentul lui Dan Decebal Chitic.
Organizat de Asociaţia „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, împreună cu Primăria localităţii Păltiniș şi în colaborare cu Consiliul Județean Botoșani, Festivalul Internaţiona de Muzică Populară a reunit pe scenă următoarele ansambluri şi orchestre folclorice: orchestra ,, Plaiul Herței” din Herța, condus de Ilie Crâşmaru, lucrător emerit al culturii din Ucraina, ansamblul artistic ,,Trandafir” din comuna Voloca, raionul Hliboca, condus de maestrul Ion Botnari, grupul vocal ,,Armonia” din satul Mahala, raionul Noua Suliță, grupul vocal ,,Fetele din Bucovina” al Sociețății pentru Cultură Românească ,,Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, condus de prof. Dumitru Caulea, ansamblul artistic ,,Flori de dor” din Briceni, condus de maestrul Ilie Zagoriuc , ansamblul artistic,, Hudeşteanca” al Comunei Hudești, ansamblul artistic ,,Sălcioara” al comunei Mileanca, ansamblul artistic „Stejărel” al comunei George Enescu, conducător artistic prof. Alin Chiorescu, ansamblul artisctic al Clubului copiilor din Darabani, condus de prof. Mirel Dascălu, ansamblul ,,Voinicii” de la Palatul Copiilor din Botoșani, condus de prof. Monica Hustiuc, Orchestra ,,Rapsozii Botoșanilor” și renumitul solist Aurel Moldovanu.