Un grad de cultură foarte scăzut, lipsa de transparenţă publică şi regulile dubioase, din aceste trei „ingrediente” se compune la ora actuală deficitul de politicieni integri din Republica Moldova, consideră fostul ministru al Educaţiei Maia Sandu.
„Deficitul de politicieni integri se explică în primul rând prin reticența oamenilor cumsecade de a se implica în procesul politic autohton care este caracterizat de un grad de cultură foarte scăzut, lipsă de transparență și reguli dubioase”, a declarat Maia Sandu pentru Deutsche Welle într-un interviu.
Un al doilea nucleu dur al acestui deficit este, în opinia Maiei Sandu, blocada pe care o exercită liderii partidelor asupra bazei de selecţie partinică: „Chiar și puținii oameni corecți care se aventurează în politica moldovenească nu sunt lăsați să ajungă în față de către liderii partidelor politice, care văd în ei potențiali concurenți în cadrul propriilor formațiuni politice. Astăzi este, poate, mai complicat decât oricând să oferi soluții rapide pentru problemele cu care se confruntă țara. Oamenii care înțeleg acest lucru vor ezita și mai mult să-și asume această responsabilitate. Sistemul bancar este doar un exemplu de domeniu în care problemele nesoluționate de-a lungul timpului au degenerat într-o situație de criză. Mai sunt și alte sectoare în care ne putem aștepta la «dezastre» similare în viitorul apropiat. În ultimii 15 ani guvernările au preferat să facă schimbări cosmetice, în cel mai bun caz, în loc să abordeze problemele în toată complexitatea lor și să ofere soluții durabile. O guvernare responsabilă ar trebui să lase la o parte populismul, să facă radiografia tuturor sectoarelor, să prezinte situația așa cum este, explicând riscurile care ne amenință și argumentând necesitatea reformelor în toate domeniile. Bineînțeles, o asemenea abordare și-o poate permite doar o guvernare credibilă. Cum ajungem să avem o asemenea guvernare în timp restrâns, nu știu”.