O zi ca un tavan care se prăbuşeşte. Aşa ar putea fi descrisă această zi pentru liderul PLDM, Vlad Filat.
Deputaţii au discutat în Parlament despre ridicarea imunităţii liberal-democratului. Fostul premier de la Chişinău este acuzat de Procuratura Generală că ar fi implicat în schema devalizărilor din sistemul bancar care au aruncat în haos economic Republica Moldova. Acuzele aduse de procurori nu se opresc însă doar asupra acestei speţe de crimă organizată. Vlad Filat este suspectat că ar fi girat din fotoliul de prim-ministru mai multe fraude la scară naţională, printre care – menţionează Procuratura – şi privatizarea dubioasă de la Air Moldova, prin majorare de capital.
Actele care ar dovedi vinovăţia liderului PLDM au fost aduse la ședința Legislativului chiar de șeful Procuraturii Generale, Corneliu Gurin, care le-a solicitat deputaților să dispună ridicarea imunității lui Vlad Filat.
Reacţia lui Filat? Liberal-democratul a spus că nu ţine la imunitatea sa parlamentară, acuzând că este victima unui dosar fabricat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PDM, partenerul său de alianţă.
Presa de pe ambele maluri ale Prutului a scris de nenumărate ori despre conflictul de „potenţă oligarhică” care ar exista între Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc.
„Sistemul este unul putred și sub controlul lui Plahotniuc”, a fost prima reacţie a lui Filat. „”Eram pregătit pentru asemenea scenariu. De mai demult timp se vorbea, cum se pregătește, cum se va veni într-o manieră triumfalistă. Pe de o parte cu Usatîi, pe de altă parte procurorul general. În speranța că o să fie justiție corectă. Jertfa care se aduce astăzi va duce clar la destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacție țara în care trăim. Dacă spuneam că alegerile anticipate sunt unele nedorite, acum pot să spun că oamenii trebuie să aleagă între ceea ce este și ceea ce își doresc ei, în speranța că vor avea posibilitatea de a-și exprima opțiunea de vot”, a continuat liderul PLDM, încercând o canonadă retorică de victimizare. Apoi Filat a lansat un avertisment: „Atât timp cât Plahotniuc este prezent în viața publică din Moldova, țara nu are un viitor. Când vorbesc de el nu vă gândiți doar la dânsul”.
Acuzațiile și solicitarea de ridicare a imunităţii vin la două zile distanţă după Ion Rusu, naşul de cununie lui Filat, şi-a recunoscut vina în spălările de bani care au adus prejudicii deosebit de mari Băncii de Economii, una dintre băncile protagoniste în „jaful secolului”, care a dus la disparţia a 15% din PIB-ul Republicii Moldova.
Rusu a recunoscut că, având ca scop intenţia de a muşamaliza provenienţa a 2,8 milioane de euro sustrase de la BEM, a efectuat o serie de tranzacţii fictive, atât cu firme din Republica Moldova, cât şi din zonele paradisurilor fiscale, informează Serviciul de presă a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).
Un jaf, un bloc, un Ocean Indian
Care este legătura dintre Republica Moldova, ţărmurile cu palmieri ale Oceanului Indian şi un apartament din Scoaţia? Banii devalizaţi de la BEM-Banca Socială şi Unibank, informează britanicii de la BBC într-un amplu reportaj.
Un apartament dintr-un ansamblu imobiliar scoţian nu este tocmai locul în care te-ai aştepta să te poarte traseul unui miliard de dolari dispăruţi din sistemul bancar al unui stat mic precum Republica Moldova, notează jurnaliştii britanici. „Însă la parterul unui bloc din nordul Edinburgului se află un apartament modest care găzduieşte o firmă misterioasă care are dreptul de colecta acea sumă enormă, despre care se spune că ar fi fost furată din Republica Moldova”, se arată în reportajul BBC.
Sursa citată descrie clădirea respectivă ca fiind un veritabil stup de firme-paravan: nu mai puţin de 530 de societăţi comerciale sunt înregistrate la adresa respectivă, toate disponibile pentru clienţii care vor să şteargă urma unor sume de bani obţinute prin diverse metode frauduloase.
Blocul nu este doar o renumită poartă spre paradisurile fiscale din Oceanul Indian, ci este şi un adevărat simbol al istoriei cinematografice mondiale: clădirea apare în celebrul film „Trainspotting” al regizorului britanic Danny Boyle, după romanul cu acelaşi nume scris de Irvine Welsh.
În hăţişul de societăţi comerciale un anumit nume sare în ochi, scriu jurnaliştii: Fortuna Unite LP, firmă care apare în Raportul Kroll ca fiind principala pasarelă spre „dispariţie” a sumelor devalizate de la cele trei bănci.
„Evident, Fortuna Unite nu face însă nicio afacere în acel apartament”, notează BBC, adăugând că singura firmă care activează acolo este Royston Business Consultancy, care pare a se fi ocupat de camfularea societăţii comerciale Fortuna Unite într-un offshore de pe o insulă din estul Africii.