Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, s-a lăudat presei de la Chişinău că a obţinut ilegal înregistrările discuţiilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat şi Ilan Shor.
Usatîi a declarat că probele audio nu i-au fost servite de SIS, ci a intrat în posesia lor cu ajutorul unei aplicaţii-spion. „Pe telefon vine un mesaj în care apare o aplicatie și cere să fie instalată. Odată instalată, această aplicație poate citi toată informația din telefon”, a explicat politicianul pro-rus în cadrul emisiunii „Pahomi”, adăugând că mai are înregistrări şi cu discuțiile lui Mihai Ghimpu, liderul PL, Valeriu Streleț, primul-ministru în exerciţiu, Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, și oligarhul Vlad Plahotniuc, despre Vlad Filat susţine că s-ar afla în spatele arestării sale preventive.
„Am demonstrat pe parcursul anului trecut că Usatîi este un virus care intră acolo unde îi trebuie. Am declarat anul trecut că Filat o sa fie supravegheat și va ajunge la pușcărie. Și am fost nevoit să-mi îndeplinesc promisiunea în fața cetățenilor și am fost nevoit chiar și pentru securitatea mea. Am făcut acest lucru pentru a demonstra că Shor și Filat sunt complici”, a mai declarat Renato Usatîi.
De asemenea, liderul Partidului Nostru a mai precizat că Vlad Filat ar fi încercat să-l convingă pe Shor să-şi asumea întreaga vină pentru fondurile devalizate de la BEM şi să fugă din Republica Moldova în Israel. Din acest plan, potrivit lui Usatîi, mai făcea parte încă o piesă: odată devenit şef al statului, după câteva luni de mandat, Filat l-ar fi chemat înapoi pe Shor.
Însă Renato Usatîi ar putea răspunde penal pentru aceste interceptări telefonice. Conform articolului 260 din Codul Penal al Republicii Moldova, „interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice (inclusiv a unei emisii electronice) care nu sunt publice şi care sunt destinate unui sistem informatic, provin dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 3000 la 6000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea întreprinderii”.