Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru şi personaj politic implicat în scheme de crimă organizată, a fost reținut pentru 72 de ore.
Politicianului pro-rus i-a fost intentat proces penal în baza art. 178, alin. 1 din Codul Penal al Republici Moldova, care prevede ”violarea dreptului la secretul corespondenței”. Este vorba despre interceptările discuţiilor telefonice dintre Vlad Filat, fostul şef al Executivului de la Chişinău, care se află în prezent în arest preventiv, fiind acuzat de corupţie şi trafic de influenţă în “jaful secolului”, şi omul de afaceri Ilan Shor, primarul Orheiului.
Renato Usatîi nu a făcut declarații.
Un fost nume greu din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova l-a contrazis zilele trecute pe politicianul pro-rus Renato Usatîi în privinţa programului-spion pe care liderul Partidului Nostru l-ar fi folosit pentru a intercepta convorbirile telefonice dintre Vlad Filat şi Ilan Shor.
Valeriu Dediu, fostul director adjunct al SIS, a afirmat că un asemenea gadget ca cel invocat de Usatîi nu poate capta asemenea fluxuri de informaţii şi că este posibil ca politicianul să fi folosit o tehnologie performantă pentru a intercepta de la distanţă dialogul telefonic Filat-Shor.
„Renato Usatâi spune că a utilizat tehnologii performante. Nu este chiar aşa, nu se mai poate intercepta cu anumite programe infiltrate, viruşi ş.a.m.d. Dacă este aşa, atunci se aude numai o parte din convorbire. Este un alt pericol, un pericol că în republică la noi există tehnică performantă care, corect a spus dumnealui, de 300 de euro, dar există până la 300.000 de euro un computer care la o anumită distanţă poate să intercepteze”, a explicat Valentin Dediu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
În acest caz, fostul responsabil din cadrul SIS a afirmat că dacă într-adevăr există această tehnică în Republica Moldova, atunci trebuie examinată conexiunea lui Renato Usatâi cu „cineva” care ar fi putut folosi în serviciul lui aparatura.
Întrebat dacă acest misterios „cineva” ar putea fi un politician ori o instituţie de stat din Republica Moldova, Dediu nu a exclus că ar putea fi vorba de echipa lui Usatâi din exterior sau de „anumite servicii speciale care au posibilitatea să efectueze acest lucru”.
Ipoteza? Factorul transnistrean. „Cunoaştem bine că dotarea serviciilor speciale din Transnistria este la nivelul cel mai înalt efectuată de către Federaţia Rusă. Şi cunoaştem destul de bine că interceptările telefonice pot fi efectuate prin sateliţi, cu tehnică specială care este în altă localitate, la sute de kilometri şi se interceptează destul, destul de curat. Dar aceste interceptări au nimerit în mâna lui Usatâi”, a mai preciat Valentin Dediu.
Renato Usatâi a publicat un șir de înregistrări audio cu conversații telefonice Shor-Filat, lăudându-se presei de la Chişinău că mai are înregistrări şi cu discuțiile lui Mihai Ghimpu, liderul PL, Valeriu Streleț, primul-ministru în exerciţiu, Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, și oligarhul Vlad Plahotniuc. Ulterior, Procuratura Generală a anunțat că a demarat urmărirea penală privind difuzarea înregistrării convorbirilor, precum şi în legătură cu afirmaţiile lui Renato Usatâi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni.