Memorandumul de înțelegere se referă la abordarea comprehensivă și eficientă a relațiilor cu societatea civilă aflată peste hotarele Republicii Moldova și ale României, implementarea activităților de interes comun în domeniul migrației și sensibilizării diasporei din cele două state, dezvoltarea abordării intersectoriale a politicilor culturale, educaționale și economice privind migrația și relațiile cu diaspora de pe cele două maluri ale Prutului.
Autoritățile de la București și Chișinău au convenit, de asemenea, și asigurarea în cadrul Memorandumului a cotelor-părți pentru participarea comunităților din România, stabilite în afara țării la Programul „DOR” organizat anual de Guvernul Republicii Moldova și pentru participarea diasporei Republicii Moldova la programele de finanțare ale DPRRP.
Bucureștiul și Chișinăul vor facilita dialogul dintre diaspora Republicii Moldova, organizațiile obștești ale diasporei românești și organizațiile internaționale și vor asigura împărtășirea bunelor practici în dezvoltarea programelor economice și investiționale, se arată într-un comunicat de presă al DPRRP.
În acest context, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Angel Tâlvăr, a precizat că scopul coordonării activităților desfășurate de către asociațiile românilor de pe ambele maluri ale Prutului, în afara granițelor, ar putea reprezenta un câștig pentru păstrarea valorilor și reperelor identitare românești.
Originară din Cahul şi în prezent lucrând în Italia, Tatiana Miron a declarat pentru InfoPrut că în afara granițelor României și Republicii Moldova este o singură Diaspora: română. „Datorită rădăcinilor comune de neam, de popor, noi, românii de pe ambele maluri de Prut plecați peste hotare ne-am unit aici, departe de locurile și oamenii dragi de acasă. Între noi nu există hotare, diferențe, vorbim aceeași limbă, avem aceleașiă tradiții, sărbătorim împreună, ne ajutăm între noi. Diaspora este una: românească”, a spus Tatiana Miron.
Peste 100 de reprezentanți ai asociațiilor de români din străinătate s-au reunit în Congresul Diasporei Unioniste la București în mai 2014 și au cerut Guvernului României crearea Ministerului Românilor de Pretutindeni și a unei instituții speciale în subordinea premierului, responsabilă de relația cu Republica Moldova.
Românii de pe ambele maluri ale Prutului, plecați în Italia, Franța, Spania, Grecia, Germania, Elveția, Marea Britanie și SUA au punctat că nu există o diasporă a României și o diasporă a Republicii Moldova, ci o singură Diasporă română.