Comuna Regina Maria din raionul Soroca a fost premiată de familia regală, cu ocazia festivității organizate pe 22 octombrie la Castelul Peleș pentru a sărbători împlinirea de către regele Mihai I, a vârstei de 94 de ani. Premiul a fost oferit de principesa Margareta, în sala Florentină a castelului de la poalele Bucegilor. Totodată, doi studenți ai Universității de Ştiinţe a Moldovei au primit bursele anului 2015 „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, urmând ca bursele să fie acordate în fiecare an.
Întemeiere sub auspicii monarhice
Cum a ajuns o localitate din Basarabia să poarte numele celei mai iubite dintre regine? Să ne ducem înapoi în timp cu aproape 100 de ani. După Primul Război Mondial, Basarabia a devenit provincie a statului român ale cărui teritorii au fost unite prin jertfa soldaților români și prin voința liderilor politici și a poporului atât de peste munți, cât și de dincolo de Prut. Potrivit publicației Jurnal de Chișinău, satul a fost întemeiat în anii 1919 – 1921, în urma reformei agrare de care au beneficiat și basarabenii, deveniți cetățeni români. Numai că solul era puțin prielnic agriculturii. Țăranii nu aveau nici case. Auzind de situația lor, regina Maria i-a ajutat cu lemn de construcție adus din Carpați. Basarabenii și-au înălțat șase case noi și, în semn de recunoștină, și-au numit satul Regina Maria. Stabiliți acolo, în case din lemn, noii proprietari au reușit să obțină cu timpul recolte mulțumitoare, în pofida unor condiții naturale nefavorabile. Regimul sovietic a ras, evident, denumirea românească și a impus comunei un nume rusesc: Kotovsk. În 1992, după ce Republica Moldova și-a obținut independența, locuitorii au revenit la denumirea veche, aceea care atestă gratitudinea lor pentru ajutorul oferit cândva de regina Maria. Din cele șase case construite atunci cu lemnul din Carpați, au rezistat vremurilor patru case.
Oaspeți princiari
În prezent, localitatea Regina Maria numără două sate: Regina Maria ( sat de reședință ) și Lugovoe. Aici trăiesc sub o mie de locuitori. Ei s-au declarat în procent de peste 98 % ca fiind moldoveni. Restul de 2 procente e format din ucraineni, ruși, bulgari și alte etnii. Potrivit publicației online Soroca.org.md, anul trecut, în vară, a fost dat în exploatare apeductul construit cu fonduri de la BERD. Acum doi ani, localitatea i-a avut ca oaspeți pe principesa Margareta și pe principele Radu. Publika TV consemnează că principesa a primit din partea comunității locale o icoană de la Mânăstirea din Nigoreni, iar principele un butoi cu vin. Cuplul princiar le-a oferit gazdelor o fotografie: „Am luat pur şi simplu de la noi de acasă de pe perete o fotografie a reginei Maria pe care maiestatea sa Regele Mihai o avea de când era copil. Am pus-o într-o ramă nouă şi o oferim cu cea mai mare dragoste, ca să vă călăuzească de aici încolo“. le-a spus principele localnicilor.
Cine a fost gazda cuplului princiar? Primarul Oleg Nastas, cel care a oferit prințului un butoi cu vin. Potrivit siteului de invstigații Moldovacurata.md, Oleg Nastas a facilitat câștigarea unei licitații de către firma soției sale, S.R.L. ”Regina Lemn Plast”. Comisia Națională de Integritate a analizat cazul și a dat un verdict clar: Oleg Nastas se face vinovat de conflict de interese, mai ales că, potrivit publicației citate mai sus, fondurile nu au fost utilizate pentru renovarea sau construirea unor instituții publice ( grădiniță, cămin cultural și teatru de vară ), ci au fost deturnate către alte investiții. Oleg Nastas a contestat acuzațiile, dar fără rezultat favorabil. Instanța de fond și Curtea de Apel au dat dreptate CNI, iar fostul edil nu a mai contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.
Regina Maria i-a ajutat cu materiale de construcție pe basarabenii de odinioară și astfel au reușit să întemeieze un sat. Conducători vremelnici ai comunei, în zilele noastre, au ales să bage banii publici în propriul buzunar, în dauna dezvoltării locale. Deh, alte vremuri, alte năravuri, cel mai probabil consecințe ale epocii când comuna s-a numit Kutovsk.