Guvernul Streleț a fost demis cu 65 de voturi „pentru” și 18 voturi „contra”.
Socialiştilor şi comuniştilor le-a ieşit pasenţa cu ajutorul PDM: pentru adoptarea moțiunii de cenzură era nevoie de 51 de voturi, iar deputaţii democraţi au dat „brânciul” necesar, votând cot la cot cu PSRM şi PCRM.
PSRM şi PCRM au depus săptămâna trecută moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Streleţ. Moţiunea a fost semnată de 42 de parlamentari, care l-au acuzat pe Streleț de detașarea de atribuțiile constituționale și implicarea în acte de corupţie.
Guvernul Streleț a fost învestit pe 30 iulie, cu 52 de voturi în Parlament. Este al treilea Executiv care pică pe parcursul unui an, după Guvernul Leancă și Guvernul Gaburici.
Liderul PDM, Marian Lupu, a declarat de la tribuna Parlamentului că premierul a fost votat și de formațiunea democrată să facă treabă la Guvern, dar se ocupă doar de partid și joacă rolul de avocat pentru fostul prim-ministru, Vlad Filat. „Considerăm inacceptabilă atitudinea lui Streleț. Îi reproșăm cel mai direct și cu probe că împreună cu Vlad Filat au fost împreună cu protestatarii din Platforma DA împotriva Partidului Democrat. Acest comportament nu este normal. Ne-am așteptat ca acești colegi ai noștri să revină în alianță. Îl acuzăm pe prim-ministru că a obstrucționat dosarul în cazul BEM. Votul nostru de neîncredere este acordat premierului Streleț. Trebuia să respecte votul de a conduce Guvernul și a rezolva problemele țării”, a explicat liderul democrat. Lupu a dat asigurări că PDM nu va face alianță de stânga și a îndemnat deputaţii din partidele pro-europene şi pe cei neafiliaţi să se aşeze la masa de negocieri în vederea formării unei noi majorităţi parlamentare stabile.
Valeriu Streleț a declarat de la tribuna Parlamentului că se aștepta la un asemenea scenariu din partea celor din PDM, în contextul în care a fost sunat de Vladimir Plahotniuc și nu i-a răspuns la telefon.
În următoarele trei zile, Streleţ urmează să prezinte demisia Cabinetului de Miniştri președintelui Nicolae Timofti. Ulterior, Timofti se va consulta cu grupurile parlamentare şi va identifica o nouă candidatură pentru funcţia de premier.