Demiterea Guvernului de la Chişinău va determina misiunea FMI să-şi amâne vizita, iar prima partea a împrutului de 150 de milioane de euro alocat de România Republicii Moldova este posibil să nu mai poată fi livrată. Opinia îi aparţine expertului Petrişor Peiu, coordonatorul Departamentului de Analize Economice din cadrul Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN).
“Acum, că a fost demis Guvernul Streleţ, cred ca misiunea FMI va sosi mult mai târziu decât era aşteptată, iar prima parte a creditului românesc (60 milioane EURO) nu se va putea livra”, notează Peiu într-o postare pe contul său de Facebook.
Expertul nu crede că cineva “plânge” în mod real după Vlad Filat sau Valeriu Streleţ, premierul demis astăzi, “dar nu pot înţelege de ce s-a mai format Guvernul acesta, doar pentru a fi doborât trei luni mai târziu?”.
“Măi, oameni buni, asemenea schimbări bruşte vor întări imaginea de haos şi de stat eşuat, instabil şi nu vor aduce banii atât de mult asteptaţi. Sper ca măcar de data aceasta partidele din coaliţie să se gandeasca mai mult şi mai temeinic pentru a nu mai propune un guvern de câteva luni (precum ultimele două), asta dacă se va mai face vreun guvern din actuala coaliţie (probabil plus gruparea Leancă)”, se mai arată în postarea lui Petrişor Peiu.
Guvernul Streleț a fost demis cu 65 de voturi „pentru”.
PDM a votat pentru demitere, alături de socialiști și comuniști.
Cabinetul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost învestit pe 30 iulie, cu 52 de voturi în Parlament. Este al treilea Executiv care pică pe parcursul unui an, după Guvernul Leancă și Guvernul Gaburici.
Liderul PDM, Marian Lupu, a declarat astăzi de la tribuna Parlamentului că premierul a fost votat și de formațiunea democrată să facă treabă la Guvern, dar se ocupă doar de partid și joacă rolul de avocat pentru fostul prim-ministru, Vlad Filat.
„Considerăm inacceptabilă atitudinea lui Streleț. Îi reproșăm cel mai direct și cu probe că împreună cu Vlad Filat au fost împreună cu protestatarii din Platforma DA împotriva Partidului Democrat. Acest comportament nu este normal. Ne-am așteptat ca acești colegi ai noștri să revină în alianță. Îl acuzăm pe prim-ministru că a obstrucționat dosarul în cazul BEM. Votul nostru de neîncredere este acordat premierului Streleț. Trebuia să respecte votul de a conduce Guvernul și a rezolva problemele țării”, a explicat liderul democrat.
Lupu a dat asigurări că PDM nu va face alianță de stânga și a îndemnat deputaţii din partidele pro-europene şi pe cei neafiliaţi să se aşeze la masa de negocieri în vederea formării unei noi majorităţi parlamentare stabile.
Valeriu Streleț a declarat de la tribuna Parlamentului că se aștepta la un asemenea scenariu din partea celor din PDM, în contextul în care a fost sunat de Vladimir Plahotniuc și nu i-a răspuns la telefon.
În următoarele trei zile, Streleţ urmează să prezinte demisia Cabinetului de Miniştri președintelui Nicolae Timofti. Ulterior, Timofti se va consulta cu grupurile parlamentare şi va identifica o nouă candidatură pentru funcţia de premier.