Liberal-democraţii vor fi singurii care vor lipsi de la prima rundă de negocieri iniţiate de PDM pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare, a anunţat liderul democrat Marian Lupu.
Prezent aseară în emisiunea „Fabrika” de la Publika TV, Lupu a explicat că a discutat cu proaspătul fost premier Valeriu Streleţ pentru a invita PLDM la masa negocierilor, însă acesta a refuzat invitaţia, motivând că trebuie „să discute mai întâi la partid„.
„Am telefonat şi i-am invitat pe toţi să ne întâlnim mâine (azi, 30 octombrie – n.r.) la ora 16.00 în prima şedinţă pentru constituirea unei noi alianţe. PL a acceptat, la fel a acceptat şi Iurie Leancă, precum şi cei doi deputaţi neafiliaţi, Petru Ştirbate şi Lidia Lupu. Cu excepţia PLDM. Am vorbit cu Valeriu Streleţ. Dumnealui mi-a spus că nu va participa, că trebuie să discute mai întâi în partid, apoi o să ne comunice când va veni momentul. Remarc că a fost o discuţie în limitele decenţei. Invitaţia rămâne în vigoare . Sper că în ceasul al 12-ea cei din PLDM să conştientizeze necesitatea de a forma alianţa pro-europeană”, a afirmat liderul PDM.
Marian Lupu a abordat şi subiectul posibilei numiri a lui Iurie Leancă, preşedintele PPEM, în funcţia de şef al Executivului, precizând în acest sens că agreează această variantă.
„Nu am vorbit cu domnul Leancă la această temă. Cred că este o candidatură bună. Iurie Leancă a făcut mult pentru integrarea europeană a ţării. Este o formulă bună, dar nu se ştie pe cât de posibilă. Depinde şi de deputaţii din PLDM”, a subliniat Lupu.
În opinia democratului, în acest moment Republica Moldova se confruntă cu două mari pericole: imposibilitatea formării unei alianţe de guvernare pro-europene şi alegerea preşedintelui.
„Primul şi cel mai important este incapacitatea de a realiza exerciţiul de formare a majorităţii parlamentare şi învestire a Guvernului. Nici nu examinez o asemenea cale, o văd imposibilă, pentru că am zis că nu facem alianţe de stânga şi nu întoarcem cursul european al ţării. Cel de-al doilea pericol care ne paşte este alegerea preşedintelui ţării. Odată depăşită criza politică acum, ne mai aşteaptă o altă încercare peste patru luni de zile. Haideţi să nu ne jucăm. În patru luni de zile câte ne-au mai rămas, nu este posibilă modificarea Constituţiei, nici în Parlament, nici pe cale de referendum. Înseamnă că în luna martie ne vom alege preşedintele cu 61 de voturi, aşa cum prevede legea”, a explicat preşedintele PDM.
Guvernul Streleț a fost demis ieri cu 65 de voturi „pentru”.
PDM a votat pentru demitere, alături de socialiști și comuniști.
Cabinetul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost învestit pe 30 iulie, cu 52 de voturi în Parlament. Este al treilea Executiv care pică pe parcursul unui an, după Guvernul Leancă și Guvernul Gaburici.