Instituţiile statului au devenit în Republica Moldova o armă de luptă în conflictele dintre oligarhi, e de părere fostul comisar european pentru Extindere şi politică de vecinătate Štefan Füle.
Oficialul european susţine că de această situaţie sunt responsabili nu doar actorii de influenţă politică ai Moscovei, ci şi politicienii aşa-zis „pro-europeni”.
„Problema în Moldova este că liderii politici, şi nu sunt fericit să spun că inclusiv din coaliţia proeuropeană, în loc să întărească independenţa instituţiilor democratice, au ales să le privatizeze şi să le folosească drept arme în lupte politice. Îmi pare rău să o spun, dar în această ţară, sistemul pe care îl ştim cum trebuie să fie, în care instituţiile democratice joacă rolul central, s-a bazat pe balanţa interesului personal al câtorva politicieni şi oligarhi”, a declarat fostul comisar european în cadrul celui de-al 90-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO, care se desfăşoară la Chişinău.
Füle a mai spus că „duşmanul” Republicii Moldova „este încă acelaşi”:„reformele pe jumătate, reformele doar pe hârtie, corupţia, lipsa responsabilităţii, slăbiciunea statului de drept”.
La rândul său, şi vicepreşedintele Adunării, Paolo Alli, a discutat despre necesitate vitală a reformelor: „Sunt sigur că cetăţenii moldoveni nu se aşteaptă ca vieţile lor să se îmbunătăţească simţitor peste noapte. Dar ei au tot dreptul să aştepte de la liderii politici să demonstreze integritate şi dedicaţie în guvernare. Rezolvarea problemelor legate de lupta anticorupţie şi influenţele oligarhice este o condiţie critică în menţinerea sprijinului public pentru reformele europene. Este dificil, dar poate fi făcut”.